Reabilitarea drumului Petroșani – Voineasa, scoasă la licitație. Drumarii de la SDN Deva lucrează acum la viabilizarea acestui spectaculos sector de drum

360

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a scos, marți, la licitație contractul care vizează consolidarea și amenajarea DN 7A Obârșia Lotrului-Petroșani km 86+601 – km 105+120 (Expertizarea lucrărilor executate, întocmirea documentației pentru autorizarea/desființarea execuției lucrărilor P.A.C./P.A.D., actualizarea documentației în faza de proiect tehnic și asistență tehnică din partea proiectantului pentru lucrările rest de executat) .  Între timp, drumarii de la Secția de Drumuri Naționale Deva continuă programul de reparații în regie proprie, demarat încă din toamna anului trecut, astfel încât să se poată circula în condiții decente până când această arteră de circulație va fi complet reabilitată, după atribuirea licitației.

Așa cum am anunțat, încă din luna iunie, ca urmare a răspunsurilor oficiale pe care le-am primit de la DRDP Timișoara, DN 7A Petroșani – Voineasa este pregătit pentru reabilitarea completă.  A fost scos la licitație contractul care vizează consolidarea și amenajarea DN 7A Obârșia Lotrului-Petroșani km 86+601 – km 105+120 (Expertizarea lucrărilor executate, întocmirea documentației pentru autorizarea/desființarea execuției lucrărilor P.A.C./P.A.D., actualizarea documentației în faza de proiect tehnic și asistență tehnică din partea proiectantului pentru lucrările rest de executat).

La 500.000 de lei este estimată valoarea contractului , fonduri bugetare, iar ofertele pot fi depuse până în data de 23 august. Potrivit unui răspuns primit CNAIR, ca urmare a solicitării oficiale pe care am înaintat-o, ”ulterior, după avizarea documentațiilor, obținerea avizelor prevăzute în certificatul de urbanism și obținerea autorizației de construire, se va demara și procedura de achiziție publică pentru execuția lucrărilor rest de executat”.

Până atunci, angajații Secției de Drumuri Naționale Deva se ocupă să redea acest drum circulației rutiere în condiții decente și continuă programul de reparații demarat încă din toamna anului trecut. Pe porțiunile unde această arteră rutieră era complet distrusă s-a turnat covor asfaltic, în rest se merge pe plombări. Lucrările sunt preconizate să se finalizeze în luna august a acestui an.

”În cursul anului 2021 au fost executate lucrări de reparații cu mixtură la cald, în regie proprie (n.r. de către SDN Deva) Lucrările vor continua în vederea asigurării viabilității sectorului de drum național”, ne-au mai comunicat cei de la CNAIR.

DN 7A Petroșani – Voineasa a putut fi prins din nou în programul investițional de reabilitare, după ce procesul aflat pe rolul instanței de judecată, care împiedica acest lucru, s-a finalizat.

Să ne aducem aminte că acest drum  a mai fost prins într-un amplu proces de reabilitare, dar contractul a ajuns obiect de dispută în instanță între DRDP Craiova (care administra la acel moment șoseaua) și executantul Straco Grup SRL (lider de asociere) – AECOM Ingineria SRL (asociat).

Între cele două părți, în data de 27 martie 2013 s-a semnat contractul care avea ca obiect ”execuție lucrări și prestări servicii de proiectare la obiectivul DN 7A km 86+601 – km 105+120. În 2018, CNAIR – DRDP Craiova a reziliat contractul cu firmele aflate în asociere, motivând ”lipsa de mobilizare”. Cele două societăți care trebuiau să execute lucrarea au acționat DRDP Craiova în instanță, însă instanța le-a respins recent acțiunea, astfel că acum contractul poate fi scos din nou la licitație.

Din septembrie 2019, drumul în cauză a fost predat de la DRDP Craiova la DRDP Timișoara, iar lucrurile au început să se miște în sfârșit.

DN 7 A Petroșani – Voineasa este una dintre cele mai spectaculoase șosele montane din județul Hunedoara, care face legătura cu DN 67 C Transalpina și traversează o zonă de o frumusețe sălbatică.

 

DN 7A Petroșani – Voineasa intră în reparații! Litigiul din instanță, care a blocat ani în șir lucrările, s-a finalizat