Mii de lei băgate în conturile șefilor din Consiliul Județean Hunedoara pentru proiecte în care s-au mișcat cel mult niște hârtii!

690

Șefii Consiliului Județean Hunedoara încasează lunar peste 4.000 de lei, pe lângă indemnizațiile generoase, pentru proiectele derulate cu fonduri europene. Dincolo de faptul că atragerea de fonduri europene ar trebui să îi preocupe pe reprezentanții administrațiilor publice fără să aștepte o recompensă financiară, pentru că reprezintă motorul real de dezvoltare, situația în județul Hunedoara este și mai paradoxală. Pe lista proiectelor pentru care președintele și vicepreședinții CJ Hunedoara își sporesc indemnizațiile cu un plus de 25% se regăsesc (multe) proiecte la care doar hârtiile s-au mișcat, că în teren lucrurile stagnează.

Președintele CJ Hunedoara are o indemnizație lunară de 18.720 de lei, la care se adaugă un spor de 25%, adică alți 4.680 de lei. Cei doi vicepreședinți, Alin Țambă și Ioan Bădin, au o bonificație de 4.160 lei, pe lângă indemnizația de 16.620 de lei. Lunar deci, să nu existe dubii!

Sumele reprezintă procentul de ”majorare cu 25% a indemnizațiilor lunare ale președintelui și vicepreședinților consiliului județean pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, conform art.16 alin.2 din Legea-cadru nr. 153/ 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”, conform adnotărilor oficiale de pe site-ul Consiliului Județean Hunedoara.

Știți care sunt proiectele pentru care cei trei își majorează veniturile cu lunar cu peste 4.000 de lei? Iată-le:

Așadar:

*Culoarul Trafic Mureș Nord. Un proiect pentru care contractul de finanțare a fost semnat, ATENȚIE!, în data de 28 noiembrie 2017! În 14 iunie 2021 în sfârșit șefii CJ Hunedoara ne-au anunțat triumfător că au fost predate amplasamentele către câștigătorii licitației celor trei loturi. Am fost duminică pe acel drum. Am intrat pe la Geoagiu și am ieșit pe la Ilia. Nu ne-am intersectat nici măcar cu o roabă, ce să mai vorbim despre vreun utilaj. În teren, în continuare nicio piatră nu era mișcată. Nici măcar planșele din hârtie prezente în pozele celor din administrația publică județeană nu mai existau. Măcar să avem și noi un drum din hârtie, ca acel spital din hârtie cu care se lăudau social – democrații (colegii șefilor din Consiliul Județean de altfel) de la nivel central în campania electorală de anul trecut.

*Modernizarea drumului Hunedoara – Călan. Anul acesta s-a lucrat puțin spre deloc. Am tot circulat pe acel drum. Care e departe de a fi terminat. Singurul lucru notabil realizat: o rigolă de scurgere și astuparea gropii din stratul de uzură nu de mult turnat. Gropă care a ”zăcut” luni de zile acolo, nestingherită.

*Linia verde de autobuze din Valea Jiului. Un proiect atât de mult povestit și atât de mult întârziat, încât mirarea este că șefii CJ Hunedoara îl consideră ”în derulare”. La fel ca și Culoarul Trafic Mureș Nord, de altfel. Dar, cine poate – poate. Că se poate!

*Proiectul din Orăștie. Lucrurile sunt la fel de simple. Iată ce anunța Consiliul Județean Hunedoara în data de 15 iulie: ”Proiectul ”Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în municipiul Orăștie” a intrat într-o nouă etapă. Caietul de sarcini a fost urcat în sistemul electronic SICAP în vederea atribuirii lucrărilor de execuție pentru obiectivul finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin POR 2014-2020”. Deci și aici se mișcă tot hârtii. Care contribuie la indemnizația de 25% a șefilor administrației publice județene.

*Amfiteatrul Ulpia Traiana Sarmizegetusa.  Care credeți că e situația? În data de 15 februarie, Consiliul Județean Hunedoara și asocierea formată din Institutul Național al Patrimoniului (INP – lider de consorțiu), SC Profesional Construct Proiectare SRL București, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București și SC Arhiline Studio SRL București au semnat contractul pentru (ATENȚIE!!!) servicii de proiectare și asistență tehnică.

”Investiţia în reabilitarea amfiteatrului a primit finanţare europeană, iar cinci milioane de euro vor fi alocate numai pentru ca amfiteatrul vechi de 19 secole să semene unui Colloseum mai mic, la construcţia căruia va fi folosită în principal marmura adusă de la exploatările din zonă. În aceste zile, se pregăteşte terenul pentru noua investiţie care va transforma radical înfăţişarea amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, dar sunt şanse mici ca arena romană să intre în şantier pentru a fi reabilitată în 2021. În prezent, arheologii şi angajaţii Institutului Naţional al Patrimoniului efectuează măsurători şi sondaje în incinta acestuia, necesare proiectului de restaurare, care urmează să fie scos la licitaţie publică”, scriau în această primăvară jurnaliștii de la Adevărul, care atrăgeau atenția că se prăbușesc zidurile importantelor vestigii arheologice.

Acum ați înțeles cum se câștigă banii? Și cât de importante sunt în acest eșafodaj hârtiile mișcate dintr-un loc în altul? Pentru oficialii noștri, desigur! De făcut e mai greu. Cine pierde? Noi, desigur!

În toată această construcție mai este un ”pilon principal”. Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara. Nu are dreptul legal să beneficieze și el de sporul de 25%. Dar are un salariu de bază de peste 20.000 de lei!