Știu că vă era dor de muzică. De o muzică bună, care ajunge în același timp în creier și inimă și rămâne adânc întipărită acolo. O muzică făcută din suflet pentru suflet. Cum e oare să găsești asta aici, acasă, la Petroșani, în Valea Jiului, zona care se confundă chiar și acum, după atâția ani, în percepția ”externilor”, cu mineriadele, Miron Cozma și alte șabloane de gen.

 

UnderSol. E trupa care miroase a nou – nouț, pe care am descoperit-o cu multă încântare joi seară. Într-un ”subsol” din Petroșani, locul unde s-a coagulat, a crescut și unde membrii acestei trupe repetă. Și locul de la care și-a luat și numele, printr-un fericit joc de cuvinte. Pentru că ”sol” nu e doar… sol, pământul de unde ne tragem seva, e și Cheia Sol, acea notație de bază din teoria muzicală. Căci despre muzică vorbim. O muzică altfel, o muzică pe care mai întâi o simți, o percepi aproape extrasenzorial, și abia apoi o auzi. O muzică în ritmuri combinate de jazz, reggae, și alte influențe, ce transmite emoție, visare, melancolie, veselie, dar mai presus de toate pasiune. Multă pasiune. Non-comercială. Îți place sau nu îți place. Nu este cale de mijloc. Dar, garantat, nu are cum să nu îți placă. E altceva. E muzica ”tatuată pe suflet”. La fel ca Valea Jiului pentru membrii acestei trupe, care sunt de aici, de ”acasă”.

Ce este UnderSol? Cine este UnderSol? Cinci oameni faini de tot, care au fost predestinați să se întâlnească și să își pună talentul într-un tot unitar.

  • Ruxandra Semzaconi – Voce

  • Radu Ștefan – Chitară

  • Aurelian Epuraș – Pian

  • Daria Pogan – Chitară Bas

  • Istvan Farago – Percuție/Tobe

Ei sunt oamenii pe care i-am descoperit și care au reușit să mă rupă de cotidian. Și totul a pornit cu o invitație. La o avanpremieră. A trupei și a celor două piese pe care le-au scris. O întâlnire într-un cadru relaxat, unde chiar te simți între prieteni.

Și știți ce? Îmi era dor de muzică, după anul acest greu pe care l–am traversat cu toții. Dincolo de cotidian, de politică, de pandemii era nevoie de un pansament, de un balsam pentru suflet. Pe care le-am găsit. În sala lor de repetiții de la subsol. UnderSol.

”UnderSol gravitează după soare, se ghidează după cheia Sol și descoperă lumi neexplorate prin: Muzică, Pământ, Soare”, spun membrii trupei despre ei. Și nici nu știți cât e de adevărat!

Dacă am omis să vă spun, proiectul UnderSol este inițiat de Aurelian Epuraș. Exact, acel profesor de pian care s-a încăpățânat să creadă în visul lui, de a achiziționa, prin subscripție publică, un pian de concert adevărat pentru elevii pasionați și talentați ai Școlii de Muzică de la Petroșani, Un pian pe care micii muzicieni să își poată desăvârși pregătirea artistică și să susțină concerte. Și a reușit, ”notă cu notă”, să așeze pe aceste meleaguri o nouă fabrică. Fabrica de pian.

În călătoria lor pe note muzicale, cei cinci membri ai trupei UnderSol au întâlnit alți oameni faini, la fel ca ei, care li s-au alăturat în mod firesc, iar proiectul a prins viață. Sunt la început, dar deja viitorul sună bine.

Valea Jiului are propria identitate. Iar viitorul și-l croiește prin oameni. UnderSol este una dintre posibilele șanse de a se vorbi și altfel despre această zonă minunată, binecuvântată de Dumnezeu nu doar cu peisaje de poveste, ci și cum oameni implicați. Oameni care au tatuată Valea Jiului pe suflet. Acolo, lângă muzica pe care o trăiesc și o respiră.

În vreo 2 zile o să îi puteți asculta. Se pregătesc intens acum să lanseze prima piesă și primul videoclip. Și, cu toată sinceritatea vă spun că sunt convinsă că va fi un succes.

O altă ”fabrică”. De muzică din suflet, pentru suflet!