Pentru că abia am scris despre Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, vă prezentăm o interpelare pe această temă a deputatului PNL Vetuța Stănescu, parlamentar care solicită prezența Corpului de Control al Ministrului Culturii la instituția de artă dramatică din Petroșani

Interpelare pentru Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Solicit public Consiliului Județean Hunedoara să înceteze orice abuz și orice presiune la adresa Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, acolo unde, de circa trei ani de zile, se constată o ingerință de nepermis a politicului în activitatea teatrală. Problema a escaladat în această săptămână, când administrația publică județeană din Hunedoara a nesocotit încă o dată legea, numind un inginer la conducerea Teatrului I.D. Sîrbu”, o persoană care nu a avut și nu are nimic în comun cu actul artistic în ansamblul lui.

În tot acest timp, constat cu profundă îngrijorare că șefii Consiliului Județean Hunedoara nu par interesați să afle adevărul din spatele cortinei și să rezolve problema presupusului prejudiciu de peste un milion de euro relevat de un audit comandat în 2017 chiar de această instituție căreia i se subordonează Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani.

Activitatea unui teatru, actul artistic nu pot și nu trebuie să fie impietate de ingerințe politice, iar Consiliul Județean Hunedoara, ca și coordonator al instituției, are obligația să vegheze la bunul mers al activității. Din păcate, în lumina evenimentelor din ultimii ani, reclamate de echipa de actori, în ceea ce privește Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” s-a întâmplat exact contrariul, inclusiv prin diminuarea constantă a bugetului pentru producție artistică.

Acesta este tabloul care m-a determinat să iau poziție publică și să adresez, în urmă cu câteva zile, o interpelare în acest sens ministrului Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu. I-am solicitat domnului ministru Gheorghiu opinia Ministerului Culturii în ceea ce privește situația de la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani. De asemenea, consider că se impune prezența, la instituția de artă dramatică din Petroșani, a Corpului de Control al ministerului, pentru a verifica presupusele nereguli, nu doar financiare, ci și de natură administrativă.

Este cu atât mai importantă lămurirea deplină a situației de aici, dat fiind faptul că Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani are o bogată istorie și este o instituție de cultură reprezentativă și importantă nu doar pentru municipiul Petroșani, unde are sediul, ci pentru întreaga Vale a Jiului și chiar pentru județul Hunedoara.

Vetuța Stănescu, Deputat PNL de Hunedoara

Președintele PNL Hunedoara