Consiliul Județean Hunedoara sau, mai bine zis, persoane din vârful administrației județene, ar dori, cel mai probabil, să șteargă de pe fața pământului Teatrul Dramatic ”I.D.Sîrbu” din Petroșani, cu tot cu bogata istorie a instituției care a ținut ridicat stindardul cultural la cel mai înalt nivel atâta vreme. Actorii de aici au avut curajul să-i înfrunte pe ”mai marii” (și vremelnicii!) șefi ai administrației și să reclame abuzurile și presiunile inimaginabile la care sunt supuși, față de care au protestat în repetate rânduri. Nu au neglijat scena și spectatorii, care au venit în număr mare la fiecare piesă jucată la Petroșani, nu au protestat ”în timpul programului”, dar i-au înfruntat pe cei pe care îi consideră abuzatorii lor. Iar acest lucru e privit de cei de la județ ca ”un afront”, ce nu poate scăpa nepedepsit, nu-i așa?!

Cel mai simplu acest lucru se poate face prin desființarea trupei de teatru, înlăturarea echipei de actori și transformarea instituției de cultură într-un ”teatru de proiect”. Un fel de teatru – gazdă, fără producții proprii, fără actori, unde să vină alții  să joace. Evident cu un șef de instituție obedient lor, un fel de yes-man. Recompensat pe măsură. Testează acum opinia publică în legătură cu această idee de care, personal, am auzit tot din zona lor, a șefilor de la județ, de acum vreo 3 ani, cam din momentul în care au început neînțelegerile dintre CJ Hunedoara și Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu”. Așa cum s-a încetățenit, folosesc în acest sens o trompetă, o portavoce, pe care o mai sponsorizează unii și alții, din când în când, ca să le poarte vorbele și mărețele idei pe rețelele sociale. O ”trompetă” foarte apropiată de administratorul public al județului, Costel Avram, cel din zona căruia am auzit prima dată și de ideea ”teatrului de proiect”, asta ca să nu existe niciun dubiu. Același Costel Avram arătat puternic cu degetul și de echipa de actori de la teatrul din Petroșani ca fiind sursa principală a abuzurilor îndreptate asupra lor. Și, de asemenea, același Costel Avram despre care se spune că ar avea ca principală nemulțumire faptul că nu a reușit să-și impună la conducerea Teatrului Dramatic ”I.D.Sîrbu” din Petroșani ”pupila”. Nu, nu e vorba despre fosta directoare Nicoleta Lucreția Bolcă.

Revenind la Nicoleta Bolcă, trebuie spus că și-a dat demisia din fruntea instituției de cultură tot ca urmare a unui scandal declanșat de conducerea CJ Hunedoara de la acea vreme, pentru că dezvăluirile privind un potențial prejudiciu de peste un milion de euro au venit chiar de la fostul președinte al administrației județene, Mircea Bobora, care vorbea despre rezultatele unui audit financiar ce viza mai mulți ani. Bobora, adică omul de paie din fruntea CJ Hunedoara, pentru că, în realitate, spuneau cunoscătorii, CJ Hunedoara era condus, cel puțin în ultimii ani ai fostului mandat, de același Costel Avram. O precizare absolut obligatorie, ca să nu existe dubii nici despre sursa dezvăluirilor financiare.

 

Oricum, așa cum au dovedit prin ultimele acțiuni, șefii de la județ (sau măcar unii dintre ei) au pentru actul cultural un total dezinteres, o mare durere în cot și, în consecință, un teatru cu propria echipă de actori, producție proprie sau un ”teatru de proiect” le este perfect egal, atâta timp cât interesele lor sunt atinse.

(Foto: Gazeta de dimineata)