AUR-ul lui Simion și Târziu este în creștere în preferințele electoratului, conform sondajelor de opinie comandate de partidele politice. Motivele nu le voi detalia aici, nu fac obiectul articolului de față și au explicat foarte bine problema analiștii politici. PSD se menține pe locul I, arată aceleași sondaje, dar nu crește. Din contră, înregistrează chiar o mică scădere. Așa că, precum lichenii (sau iedera, că principiul e același) PSD ar încerca o agățare de AUR-iști. Sau, mai bine zis, de notorietatea lor de acum. O infiltrare și un control din interior, pentru propriul interes, ar fi și mai bună.  Cei din AUR sunt vocali, dar în mare parte dau dovadă de naivitate politică, măcar pe fondul lipsei de experiență, deci ”prada” ar trebui să fie cu atât mai ușoară.

Cam așa or fi gândit și lideri social – democrați din județul Hunedoara, care au găsit și pleul cu care să ”placheze” AUR-ul la nivel local. Cu precizarea că tot ce veți citi aici sunt deducții bazate pe informații, fapte și constatări.

Așadar se iau și se pun la aceeași masă doi membri sau apropiați ai AUR și un….cum bate vântul, dacă interesul o cere. Așadar: Ioan Lihoacă (șoferul care își spiona șefii, colegii și tot ce mai prindea și nu băgăm mâna în foc că s-a lăsat de acest obicei), Adrian Ștefan Jurca (liderul penal ce se visa director general al companiei miniere, dar nimeni nu i-a remarcat ”geniul” și a rămas cu frustrări masive și dorința de preamărire. Drept pentru care linge și el mâna care îi întinde o pungă de ”mere pădurețe”) și o a treia persoană, a cărui nume nu contează în context. Lihoacă și ”al treilea” sunt membri sau apopiați ai AUR. Ștefan Adrian Jurca e omul lui Costel Avram, administratorul public al județului care nu a reușit NICIODATĂ să ajungă într-o funcție publică ales direct. Doar pe liste. Jurca îi face jocurile lui Avram, atacă la un semn în locul lui pe oricine îi poate ciufuli interesele și își rumegă propriile frustrări. Nu știm să fie (acum!) membru al niciunui partid, dar a zgâriat pe la mai multe uși politice din dorința de a-și fructifica ”geniul” nesesizat de nimeni în afara lui. Banii din cotizațiile minerilor, pe care i-a pierdut în afaceri păguboase ori în propriul interes, s-au gătat, iar omul a rămas la ”sponsorizările” pe care le mai primește pentru diverse servicii. Pardon, expediții!   Și despre Lihoacă Ioan cunoscătorii spun că ar servi intereselor lui Avram. S-a remarcat ca șofer la Ambulanță. Își petrecea mare parte din timp spionându-și colegii, pe care îi acuza ba că fură combustibil din salvări, ba de una, ba de alta. Lesne de înțeles, nu mai lucrează la Ambulanță. Acum e la Supercom, societatea agreată de Consiliul Județean Hunedoara atât pentru operarea deponeului ecologic de la Bârcea Mare, cât și pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere pentru zona Văii Jiului.

Cu tabloul complet, trecem la pasul următor, acela în care Lihoacă, Jurca și ”al treiela” s-au întâlnit la o terasă, prin Centrul Civic, acolo unde sunt și mulți porumbei guralivi. Ecuația e simplă: Lihoacă și ”al treilea” – apropiați de AUR. Lihoacă și Jurca – apropiații lui Avram. Costel Avram – reprezentat de seamă al PSD Hunedoara, înregimentat prin Deva. E omul lui Laurențiu Nistor și pare bine înfipt politic și în administrația județeană condusă de Nistor,  chiar dacă nu îl ”înghit” mulți dintre colegii lui. De ce? E simplu și ține de caracter. Sau de comportament.

Ce făceau cei trei la aceeași masă? Ecuația nu pare să mai aibă nicio necunoscută. Mai ales dacă ne întoarcem la începutul acestui articol de opinie. În politică, Jurca e ”pleu”. Cine ar dori în apropiere un asemenea individ de gâtul căruia atârnă grav niște destine distruse, plus o condamnare penală? Dar poate să servească unor interese și să manevreze ițele pe care i le dau cei al căror inel îl pupă. Și nici nu e deranjul prea mare. Eu zic să așteptăm puțin, dar puțin de tot, să vedem dacă porumbeii guralivi aveau dreptate și AUR-ul din Petroșani va fi ”placat” cu pleu și i se va fura din actuala ”strălucire”. Asta dacă nu s-au strâns la o apă plată să vorbească despre politica geostrategică!

P.S. Informații de ultimă oră indică faptul că Lihoacă nu ar mai fi nici pe la Supercom. Ar fi făcut și acolo ce facea la Ambulanță. Drept pentru care, arată informațiile, nu i s-ar mai fi permis accesul în incintă. Ar fi rămas pe la garduri, încercând să ”spioneze”, în stilul deja caracteristic.