80 de milioane de lei, adică peste 16 milioane de euro, vrea să împrumute Consiliul Județean Hunedoara condus de social – democratul Laurențiu Nistor, președinte al PSD Hunedoara – partid care are majoritatea în forul administrativ județean. Cinci proiecte ar vrea să implementeze, cu bani dintr-o ”finanțare rambursabilă internă”, adică printr-un împrumut la bancă, mai pe românește.

Sub conducerea PSD, de aproape 5 ani mai precis, Consiliul Județean Hunedoara a fost nu o dată acuzat că a condamnat județul la sărăcie și subdezvoltare. A demonstrat, din păcate, că nu e în stare să implementeze nici măcar proiectele cu finanțare europeană primite ”moștenire”, dar să mai și scrie altele noi cap – coadă… Nici cu banii în conturi, cum s-ar spune, nu dovedesc că sunt capabili să urnească atelajul răsturnat în drum, că tot vorbeam de drumuri. Să ne uităm doar la culoarul trafic Mureș Nord ori la linia verde de autobuze pentru localitățile din Valea Jiului, unde nimic nu se mișcă cu adevărat!

Și, în tot acest timp, kilometri întregi de drumuri județene suferă grav. O treime sunt încă din pământ sau piatră. Iar Consiliul Județean Hunedoara găsește soluția facilă lor: ”o finanțare rambursabilă internă” de 80 de milioane de lei (peste 16 milioane de euro!). Mai pe românește spus, un credit. Cu o ”maturitate” de 20 de ani, după cum spune în proiectul aprobat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor. Ce înseamnă ”maturitatea unui credit”? Simplu: Data la care se rambursează integral un contract de credit. Altfel spus, Nistor își îndatorează până și nepoții. Și știți pentru ce? Pentru niște proiecte care, în marea majoritate, sunt doar la faza de documentații! Nici măcar începute, cu excepția Casei de Cultură din Hunedoara unde pare-se că s-a tăiat ”materialul” mai mic decât trebuia și acum e nevoie de o suplimentare. De fonduri.

Știți ce? Nici nu vreau să mă gândesc cu cât se va împrumuta CJ Hunedoara când va decide să reabiliteze toate drumurile aflate în administrare ori să investească, cu adevărat, în dezvoltarea județului. Că sper că o va face, până la urmă, nu?!