Amendă de 100.000 de lei. Cum a ”stricat” Garda de Mediu frumusețea de comunicare a Consiliului Județean Hunedoara!

494

Nici bine nu s-au uscat picăturile de ploaie pe pelerina galbenă a președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și nici cerneala pe comunicatul de presă în care ne explicau că totul este în regulă la deponeul ecologic de la Bârcea Mare și oficialii Gărzii de Mediu le ”strică” frumusețe de comunicare. 100.000 de lei amendă pentru operatorul deponeului, Supercom SA, pentru problemele grave de poluare cu levigat!

 

”GNM CJ Hunedoara a aplicat o sancțiune contravențională în cuantum de 100.000 lei operatorului economic care deservește deponeul ecologic pentru nerespectarea condițiilor de funcționare menționate în Autorizația Integrată de Mediu și a fost notificată Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara în vederea inițierii procedurii de suspendare a autorizației deținute în caz de neconformare. Sancțiunea a fost aplicată după după intrarea în posesie a rezultatelor analizelor efectuate de către ABA Mureș. În data de 20 februarie 2021, GNM CJ Hunedoara a fost informată prin sistemul unic 112 privind potențiala poluare a pârâului Tâmpa (Valea Popii). Echipa de permanență s-a deplasat în cel mai scurt timp în zonă și s-a constatat faptul că în apele pârâului s-a scurs levigat provenit de la deponeul ecologic Bărcea Mare. Au fost impuse cu celeritate măsuri privind stoparea sursei de poluare și măsuri de curățare a zonei afectate. Aceste masuri au fost monitorizate în permanență și vor fi urmărite și în perioada următoare”, se arată într-un comunicat de presă dat astăzi publicității de oficialii Gărzii de Mediu Hunedoara.

Ieri, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, și-a îmbrăcat pelerina de ploaie și s-a dus personal să vadă ce se întâmplă la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare. Mă rog, după vreo 3 săptămâni de la sesizările privind poluarea gravă cu levigat!

După vizita în teren a concluzionat că totul este în regulă și că SUPERCOM-ul prieten al CJ Hunedoara (vă detaliem imediat și motivația acestei exprimări) respectă obligațiile stabilite de autoritățile de mediu.

„Imediat după incidentul cu scurgerea de levigat, am convocat la Consiliul Județean conducerea operatorului de la CMID, atunci am primit asigurări că va fi adusă o stație mobilă. Astăzi am venit să văd personal cum funcționează, cum arată levigatul și care este rezultatul proceselor tehnologice. Constatăm că rezultatul este o apă limpede, se prelucrează zilnic aproximativ 240 de metri cubi. Măsurile dispuse sunt respectate”, spunea miercuri președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor., conform unui comunicat de presă al autorității publice județene.

Că ieri o fi fost totul OK, se prea poate. Ghinionul a fost că anterior vizitei oficiale s-au luat probe de apă, care au fost trimise la analize ca urmare a sesizărilor venite din zonă, precum și a fotografiilor și filmărilor realizate de cei care au monitorizat atent problema. Și așa a apărut amenda.

Prietenia din ecuația gunoaielor

Acum, întorcându-ne la expresia cu prietenia dintre operatorul SUPERCOM și Consiliul Județean Hunedoara, să ne aducem aminte cum a intrat această firmă în ecuația bănoasă a deșeurilor hunedorene.

Astfel, în luna aprilie 2017, Consiliul Județean Hunedoara a decis să atribuie, pe perioadă determinată, contractul având ca obiect „Servicii de operare și administrare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare, județul Hunedoara”. Pentru suma de  23.485.046,05 de lei pe an, câştigătoare a fost desemnată societatea Supercom SA București, reprezentată de fostul senator PSD Ionel Ciuclea.

Numai că, reprezentanţii societăţii Girexim Universal SA Piteşti au sesizat Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, reclamat fiind Consiliul Judeţean Hunedoara, în calitate de autoritate contractantă în procedura negociere fără publicarea unui anunț de participare, organizată în vederea atribuirii contractului de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare și administrare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare, județul Hunedoara”. Cei de la Girexim au cerut anularea actului prin care oferta societății Supercom SA a fost declarată câștigătoare și refacerea rezultatului procedurii, iar CNSC a dispus, “anularea rezultatului procedurii, privitor la desemnarea ofertei câștigătoare. (…) Obligă autoritatea contractantă la evaluarea completă a ofertei desemnate câștigătoare, aparținând SC SUPERCOM SA, în maxim 15 zile de la primirea deciziei”.

Deşi ştiau de contestaţie, în condiţiile în care au formulat cerere de intervenţie, cei de la Supercom au exploatat în continuare deponeul şi au încheiat contracte cu primăriile din judeţ. Pentru ca acest lucru să poată fi posibil, Prefectura Hunedoara, condusă la acea vreme de un prefect numic chiar de PSD, a instituit starea de urgenţă, la solicitarea Consiliului Judeţean Hunedoara, aceasta fiind singura posibilitate de încredinţare a activităţii către un operator în condiţiile amintite.

În acelaşi timp, după decizia CNSC, Consiliul Județean Hunedoara s-a adresat instanței de judecată, dar magistrații au respins atât plângerea celor de la Supercom, cât şi a reprezentanţilor CJ Hunedoara şi, mai mult, a obligat petentele să plătească celor de la Girexim suma de 1.190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Chiar și așa, Supercom a rămas să opereze pe platforma gropii de gunoi ecologice de la Bârcea Mare.

Cât de bine a lucrat și în interesul cui a explicat, cu subiect și predicat, directorul Agenției de Protecție a Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș, într-o declarație pentru cotidianul Servus Hunedoara: ”Se confirmă o nouă funcționare necorespunzătoare a activității de la Deponeul ecologic de la Bârcea Mare. Garda de Mediu a făcut, în ultimele două săptămâni repetate controale. De asemenea, Apele Române au prelevat probe și, din păcate nu avem un buletin final de analize pentru deversările ilegale de levigat. Confirm faptul că stația de epurare nu funcționează sau funcționează defectuos. Din informațiile pe care le am până acum, această stație nu funcționează. Autorizația integrată deținută de operatorul care desfășoară activitatea pe CMID este în analiză. Cei de la Apele Române au posibilitatea de a calcula penalități și au posibilitatea de a aplica sancțiuni.

Mai sunt încă două aspecte de neconformitate constatate, cu măsuri care au o întârziere de aproape patru ani de zile, practic de când lucrează acest operator la deponeu. Săptămâna trecută, am transmis o notificare cu termen de de 60 de zile. Dacă nu vor fi remediate aspectele sesizate, autorizația va fi suspendată. Din punct de vedere juridic, actul administrativ va fi suspendat. Operatorul va putea ataca în instanță decizia noastră de suspendare și instanța să decidă continuarea sau întreruperea activității. Nu pot să spun ce se va întâmpla mai departe. Nu este pentru prima dată când avem există această problemă. Începând cu anul 2018, a fost transmisă câte o notificare, câte o somație, pentru stingerea neconformităților, dar de fiecare dată, titularul SMID, care a contractat acest operator, a  venit cu angajamente suplimentare și nu am finalizat, nici în 2018, nici în 2019 suspendare autorizației. Notificarea din 2020 transmisă cu anumite prelungiri, cauzate perioadei de pandemie, va trebui încheiată în următoarele 60 de zile. Ori se conformează și autorizația rămâne valabilă, ori nu se conformează și se suspendă autorizația. S-a ajuns în această situație pentru că acest operator a fost adus preferențial în județu Hunedoara și i s-a încredințat o afacere la cheie, adică un proiect finanțat din fonduri europene, pe care a înțeles cu ajutorul Consiliului Județean să îl gestioneze ca pe afacerea proprie. Toată activitatea din acești patru ani nu s-a desfășurat în interesul hunedorenilor, ci doar în interesul operatorului”