Un tip arhicunoscut de cei care sunt ”mai vechi” la Serviciul de Ambulanță, Ioan Lihoacă pe numele lui, se tot învârtește de o vreme încoace prin diverse zone din Petroșani, pe unde crede el că ar putea să găsească deșeuri depozitate la întâmplare. Ba pe la deponeul de resturi vegetale și materiale inerte de la Golgota, ba în jurul unui teren privat folosit de societatea care se ocupă de curățenia stradală din Petroșani și așa mai departe. Neapărat cu un telefon mobil în mână, o ”extensie” firească de ani de zile pentru el, cu care face poze sau filmulețe pe care mai apoi le postează pe diverse rețele de social media.

Spuneam în preambul despre cei care sunt mai vechi la Serviciul de Ambulanță, pentru că aceștia îl cunosc ca pe un căluț breaz pe Ioan Lihoacă, de pe vremea în care era angajat ca șofer aici și își petrecea mare parte din timp spionându-și colegii, pe care îi acuza ba că fură combustibil din salvări, ba de una, ba de alta.

Personal, îl știu pe Lihoacă de ani de zile, la pachet cu filmulețele lui de la Ambulanță realizate prin tufe ori ”la firul ierbii”, dar și cu scandalurile provocate în propria familie, care au ajuns până în instanță. Cei care îl cunosc și mai bine spun că, înainte de a ajunge la SAJ, ar fi lucrat ca șofer al unui director căruia i-ar fi fotografiat periodic mașina și, mai ales, portbagajul, ca să arate el cu ce se ocupă respectivul. Asta până ar fi fost pus pe liber.

Probabil că aș fi uitat cu totul acest nume, dacă Lihoacă nu s-ar fi făcut din nou remarcat în acest demers ce la prima vedere ar putea părea unul de interes civic. Ar fi putut părea doar, pentru că în realitate lucrurile ar fi total diferite.

Ioan Lihoacă nu mai lucrează la Ambulanță. De ceva vreme. Și până la urmă e de înțeles de ce. Acum e tot șofer, potrivit unor surse bine informate. La Supercom, societatea agreată de Consiliul Județean Hunedoara atât pentru operarea deponeului ecologic de la Bârcea Mare, cât și pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere pentru zona Văii Jiului. Contracte  profitabile obținute de firma deținută de fostul parlamentar PSD Ionel Ciuclea, societate care a fost la un pas să provoace o gravă criză a gunoaielor în Valea Jiului.

Supercom este, printre altele, firma care efectiv s-a infiltrat în ecuația bănoasă a gunoaielor din județul Hunedoara, pe o oarecum suspectă ”stare de urgență” declarată de autorități, și acolo a rămas. Amănunte AICI.

Întorcându-ne la Ioan Lihoacă și dorința lui de a găsi pete până și pe soare, pentru care a trimis tot felul de reclamații și sesizări la Garda de Mediu (care până acum s-au dovedit a fi nefondate!), se spune prin târg că acesta nu a plecat de capul lui ”câine surd la vânătoare”. Prin el, responsabili din Consiliul Județean Hunedoara (s-a vehiculat la un moment dat numele administratorului public al județului, Costel Avram, dar în lipsa unor probe certe informația rămâne la stadiul de zvonistică) ar încerca să acopere problemele grave de poluare pe care le are Supercomul în zona Bârcea și Simeria, probleme reale, aflate în cercetarea autorităților responsabile din județul Hunedoara. (Oricum, ciudată ”coincidență”.)

Este vorba despre o gravă poluare cu levigat de la deponeul ecologic de la Bârcea Mare. În urmă cu circa trei săptămâni, mai mulți localnici au sesizat că în albia unui pârâu curge un lichid gros, urât mirositor, care părea că provine de la deponeu. Au fost alertate autoritățile de mediu care, așa cum spuneam, au demarat o amplă cercetare în acest sens.

APM Hunedoara: ”Toată activitatea din acești patru ani nu s-a desfășurat în interesul hunedorenilor, ci doar în interesul operatorului”

Sursă foto: Servus Hunedoara

Iar directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaș, un foarte bun profesionist în domeniu, a spus public că operatorul de la deponeul de gunoi a fost adus PREFERENȚIAL în județul Hunedoara și că, sprijinit de Consiliul Județean Hunedoara, a administrat depozitul de deșeuri în interes personal și nu în interesul hunedorenilor!

Se confirmă o nouă funcționare necorespunzătoare a activității de la Deponeul ecologic de la Bârcea Mare. Garda de Mediu a făcut, în ultimele două săptămâni repetate controale. De asemenea, Apele Române au prelevat probe și, din păcate nu avem un buletin final de analize pentru deversările ilegale de levigat. Confirm faptul că stația de epurare nu funcționează sau funcționează defectuos. Din informațiile pe care le am până acum, această stație nu funcționează. Autorizația integrată deținută de operatorul care desfășoară activitatea pe CMID este în analiză. Cei de la Apele Române au posibilitatea de a calcula penalități și au posibilitatea de a aplica sancțiuni.

Mai sunt încă două aspecte de neconformitate constatate, cu măsuri care au o întârziere de aproape patru ani de zile, practic de când lucrează acest operator la deponeu. Săptămâna trecută, am transmis o notificare cu termen de de 60 de zile. Dacă nu vor fi remediate aspectele sesizate, autorizația va fi suspendată. Din punct de vedere juridic, actul administrativ va fi suspendat. Operatorul va putea ataca în instanță decizia noastră de suspendare și instanța să decidă continuarea sau întreruperea activității. Nu pot să spun ce se va întâmpla mai departe. Nu este pentru prima dată când avem există această problemă. Începând cu anul 2018, a fost transmisă câte o notificare, câte o somație, pentru stingerea neconformităților, dar de fiecare dată, titularul SMID, care a contractat acest operator, a  venit cu angajamente suplimentare și nu am finalizat, nici în 2018, nici în 2019 suspendare autorizației. Notificarea din 2020 transmisă cu anumite prelungiri, cauzate perioadei de pandemie, va trebui încheiată în următoarele 60 de zile. Ori se conformează și autorizația rămâne valabilă, ori nu se conformează și se suspendă autorizația. S-a ajuns în această situație pentru că acest operator a fost adus preferențial în județu Hunedoara și i s-a încredințat o afacere la cheie, adică un proiect finanțat din fonduri europene, pe care a înțeles cu ajutorul Consiliului Județean să îl gestioneze ca pe afacerea proprie. Toată activitatea din acești patru ani nu s-a desfășurat în interesul hunedorenilor, ci doar în interesul operatorului”, a declarat pentru Servus Hunedoara Georgeta Barabaș, director APM Hunedoara.

Garda de Mediu confirmă problemele  

Problemele grave au fost confirmate și de reprezentanții Gărzii de Mediu, iar operatorul de la deponeul ecologic de la Bârcea Mare, adică societatea la care, teoretic cel puțin, este angajat Ioan Lihoacă, a fost obligat de către comisarii Gărzii de Mediu să ecologizeze zona.

„Am găsit niște urme de poluare care duceau către un râu cadastrat. Așteptăm, însă, analizele finale de la Apele Române și în funcție de gravitatea datelor, vor amenda poluatorul. Momentan, sunt dispuse măsuri de ecologizare și de adunare a apei infectate. Ca urmare, CMID Bârcea Mare și-a adus o stație de epurare mobilă și desfășoară la această oră transfer cu vidanjele din zona betonată, unde s-a adunat levigatul, sub calea ferată de mare viteză de la Simeria. Deocamdată nu am aplicat sancțiuni. Monitorizăm cursul de apă să vedem datele din buletinul de analize, pentru că încă nu e încheiat procesul. Nu am mai avut astfel de probleme aici. Cu toate acestea, analizând datele problemei actuale, localnicii ne-au spus acum că au mai fost situații de acest fel, dar nu la acest nivel. Bănuim că s-a repetat anterior această poveste. Ca acumulare, levigatul a ajuns la aproape șapte kilometri distanță de deponeu. Noi verificăm această parte de procesare și aspectul legat de tratarea levigatului și deversarea rezultatului ecologic al stației de epurare este strict în atributul Apelor Române, pentru că ei dau autorizație de mediu pe ape. În concluzie, în situația de față vorbim de poluare a solului și apei, cel mai probabil. Amenda în astfel de situații este cuprinsă între 50.000 și 100.000 de lei, în funcție de gravitatea situație. Pe lângă asta, am notificat, doar spre știință datele partiale și APM, care eliberează anual autorizațiile de mediu și o să vedem ce măsuri adoptă și APM vis-a-vis de acest incident”, a spus Ovidiu Dorel Bretean, comisar șef al Gărzii de Mediu Hunedoara, conform Servus Hunedoara.

Sursă foto: Eduard Felciuc, Facebook

Așadar, în timp ce Lihoacă, angajat ca șofer la Supercom, caută urmele unor depozitări negale de deșeuri prin Petroșani și aruncă cu tot felul de acuze în stânga și în dreapta în loc să-și facă meseria pentru care a fost angajat, operatorul agreat și ținut în brațe de Consiliul Județean și angajatorul lui Lihoacă este cel care are în realitate probleme grave de mediu. Iar în tot acest timp, administrația publică județeană încearcă să conteste public declarațiile specialiștilor în probleme de mediu, să le pună sub semnul întrebării, în loc să determine rezolvarea reală a problemei.

Cât îl privește pe Lihoacă, îmi permit, absolut amical, să le atrag atenția celor care cred că se pot folosi de el și de disponibilitatea lui de a ”spiona” că și alții s-au ”ars” cu el. Grav. Iar uneori faptele pot avea efect de bumerang. Numa’ zic!

P.S. Informații de ultimă oră arată că poluarea nu s-a rezolvat. S-a adâncit. Levigatul de la deponeul operat de Supercom a ajuns aproape de Râul Mureș!

(Sursă foto: Servus Hunedoara & Facebook)