În timp ce toată lumea se dă, cum se spune, de ceasul morții să înființeze Complexul Energetic Valea Jiului cât mai repede și să rămână ”în interiorul” celor trei luni în care salariile angajaților sunt plătite prin AJOFM, după includerea CEH în fondul de garantare, lideri din PSD Hunedoara ar vrea să blocheze acest demers.

Informații halucinante au ajuns la noi, iar acestea arată că social – democrații nu și-ar dori în niciun caz să se înființeze Complexul Energetic Valea Jiului, sau, altfel spus, nu în forma în care se conturează. Interesul lor ar fi centrat pe Termocentrala Paroșeni, unitate retehnologizată cu zeci de milioane de euro și care corespunde inclusiv normelor europene de mediu. Practic, PSD-iștii implicați în ecuație ar dori să poată pună mâna pe această ”bijuterie” energetică, după ce actualul Complex Energetic Hunedoara va fi intrat în faliment, pentru că mult nu mai este până acolo la cum se prezintă situația economică a entității energetice. Anumite grupuri de interese sunt pregătite să o ”înhațe”, pentru că pentru oricine ar fi un real câștig. Indiferent de intențiile de viitor ale grupului de interese. Și nu spunem o noutate, până la urmă, pentru că de astfel de interese, ”grupate” ori nu, s-a mai făcut vorbire!

Ca atare, informațiile noastre arată că printr-o ”extensie” bine poziționată în sistem, extensie uitată într-o funcție de răspundere chiar în Valea Jiului, PSD Hunedoara ar fi făcut sesizare la Consiliul Concurenței cu privire la înființarea Complexului Energetic Valea Jiului. Structură din care ar urma să facă parte și sucursala de la Paroșeni alături de cele 4 mine din Valea Jiului și Sucursala PrestServ.

De precizat că, încă din vara anului 2019,Ministerul Energiei anunța că Termocentrala Paroșeni funcționează respectând valorile de mediu impuse de legislația europeană, după o investiție de 65,3 milioane de euro. Conform datelor tehnice, prin implementarea acestui proiect, Termocentrala Paroșeni a fost dotată cu o instalație de desulfurare care elimină 94% dintre emisiile de SO2. Investiția a fost finanțată printr-un credit de la BEI, BCR și BERD, iar lucrările au fost executate de consorțiul CNIM – LAB. Termocentrala Paroșeni are o capacitate instalată de 150 MW.

Investiția a vizat construirea unei instalații de desulfurare a gazelor de ardere, dar și schimbarea tehnologiei de colectare, transport și depozitare a zgurii și cenușii rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui.

La această oră, Termocentrala Paroșeni are  autorizațiile necesare pentru a funcționa.