19 ani a fost director al Colegiului Tehnic Constantin Brâncuși Petrila prof. Cecilia Mitran și încă mai vrea. Nu s-a împăcat cu schimbarea sa din funcție, nu s-a împăcat nici cu faptul că i-a EXPIRAT mandatul de director și, după ce și-a folosit toate pârghiile și cunoștințele pentru a întoarce hotărârea Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, a acționat în judecată instituția care a avut ”îndrăzneala” să numească un alt director după o procedură transparentă și, mai ales, legală. De fapt, aș îndrăzni chiar să mă gândesc că lupta în acest caz se dă pentru influență, pentru puterea administrativă și pentru sumele deloc mici care îi intrau lunar în conturi distinsei directoare.

Au trecut două luni de când au fost operate modificările în structurile unor unități de învățământ din județ, acolo unde a expirat mandatul foștilor manageri. Unii au fost păstrați pe funcții, în alte cazuri, cum este liceul de la Petrila, s-a mers pe altă variantă. Dar doamna Cecilia Mitran nu se împacă deloc cu ideea ca, după 19 ani, să părăsească fotoliul de director. Dincolo de ideea funcției în sine, dincolo de ideea de influență și putere administrativă, la Petrila ies la iveală amănunte incredibile care ar putea determina pe aproape oricine în situația aceasta să încerce să păstreze cât poate de mult poziția de conducere.

De exemplu salariul. Conform declarației de avere depusă, an de an, de directorul Mitran, aceasta avea, cel puțin în ultimii ani un venit net superior altor conducători de instituții școlare similare din județ. De exemplu, potrivit documentului depus în 2019, și care este PUBLIC! (asta ca să nu avem discuții), profesorul/director Cecilia Mitran a declarat câștiguri de aproape 88.000 de lei. În 2016, câștigurile declarate erau de 62.000 de lei. Ei bine, în anul 2020 venitul încasat declarat pentru anul precedent a sărit de 100.000 de lei, mai precis fix 111.307 lei, iar anul acesta câștigurile au rămas la un nivel ridicat, de peste 100.000 de lei. Față de alți directori de instituții similare de învățământ din județ, Cecilia Mitran nu are motive să se plângă. Sunt zeci de mii de lei în plus, chiar și față de directorul unui liceu mai mare, cu mai mulți elevi, de prin Deva, de exemplu. Ei, doamna este și profesor, are și doctoratul, deci i se mai adaugă un spor la salariu, dar… Și aici vine partea interesantă. Conform unor informații vehiculate în diverse zone publice, salariul acesteia s-ar fi putut rotunji cu banii pentru ore suplimentare.

De fapt, de vreo 3 ani, cadrele didactice de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși Petrila nu ar mai fi fost plătite pe orele de supliniri. Că nu sunt bani, că din spirit de colegialitate, pe prietenie, că o fi, că o păți. Managerul s-ar fi dovedit a fi maestră în a-i determina pe oameni să își suplinească colegii fără să fie plătiți, deși legea este cât se poate de clară în acest sens. Ei, dar banii aceia au venit totuși și s-ar regăsi ei pe undeva. Trebuie doar verificate în amănunțime statele de plată, ca întregul eșafodaj să iasă la iveală. Un audit, mai bine spus, ar fi mai mult decât necesar, pentru că ar devoala posibilitatea rotunjirii unor venituri. Unor venituri anume, am putea spune. Sau ar pune capăt discuțiilor care se tot amplifică. În plus, ar scoate la lumină și anumite relații de afaceri să le spunem clientelare, că tot s-a încetățenit acest termen. Dar despre acest subiect într-un episod viitor. Că e, din nou, cu ”va urma”!

Pai și atunci, dacă măcar 1% din informațiile vehiculate s-ar dovedi a fi real, cum să te și dai dus de pe scaunul de conducător? Atenție, vorbim în general, nu pe cazul dat. Dar nici nu excludem speța de față.

Să nu uităm și de adevăratul angrenaj pus la lucru pentru menținerea doamnei Cecilia Mitran pe funcție. Primarul Petrilei, Vasilică Jurca, a ieșit repede atunci la rampă cu o scrisoare deschisă, administratorul public al județului, Costel Avram, s-a dus la Inspectoratul Școlar Județean, iar președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, i-ar fi sunat pe mai toți cunoscuții pe linie politică. Numitorul comun al celor trei este, exact, PSD, că tot se spunea că doamna Mitran este apolitică! Iar despre Nistor se spune că a rămas în relații mai mult decât amiabile cu soțul fostei directoare de la liceul petrilean de pe vremea în care urma cursurile Universității din Petroșani, pe la 50 de ani (!), că doar niciodată nu-i târziu să-ți desăvârșești studiile…

Cam atât acum. Dar revenim…

 

PSD-iștii au iar ”temă pe unitate”. După ce au politizat până și posturile de femeie de serviciu sau portari, acum vor să țină cu dinții de directorii LOR de școli