Încercați să mă convingeți că mai suntem normali la cap. Și că șefii județului Hunedoara, Laurențiu Nistor și Costel Avram – da, despre ei vorbesc! – se luptă din răsputeri pentru dezvoltarea acestui județ. Nu în declarații. De alea m-am lămurit. Chiar vă rog, poate îmi lipsesc mie niște elemente, poate că nu înțeleg logica lor ascunsă și, Doamne ferește!, îi judec greșit. Dar mie tot cu virgulă îmi dă.

Obținem extrem de greu fonduri europene. Că nu suntem în stare să gândim și să scriem proiecte eligibile. Și chiar și atunci când avem șansa imensă de a ne fi finanțate investițiile, dăm cu piciorul la banii băgați în conturi de UE. Nu par să fie în stare să ducă la bun sfârșit o licitație. Au anulat-o și pe cea pentru drumul de la Valea de Pești!

Consiliul Județean își anulează o licitație, că, vezi Doamne, niciuna dintre ofertele depuse nu era conformă. Căutau, aparent cel puțin, diriginte de șantier pentru proiectul ,,Modernizare Culoar Trafic Mureş Nord: DN 7 (Gelmar) – Geoagiu Băi – Bobâlna – Rapoltu Mare – Uroi – Chimindia – Hărău – Bârsău – Şoimuş – Brănişca – DN 7 (Ilia)”. În luna noiembrie, în plină campanie electorală, șefii PSD ai Consiliului Județean ne anunțau că în sfârșit demarează procedura de licitație pentru execuția lucrărilor. Interesant este că, referindu-ne la acest proiect, comunicările lor au venit doar în preajma sau în plină campanie electorală. Bineînțeles că au negat și că au susținut, vorba aia, că ”orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare” (SIC!). Nu-i bai. M-am obișnuit să fiu oaia neagră blondă din presă.  Și am așteptat, și am așteptat, și iar am așteptat…și na! Licitație anulată! De precizat că este OBLIGATORIU să ai un diriginte de șantier. Nu te poți apuca legal de lucrare, nu e un ”amănunt” peste care să poți să treci.

Așa că, rămâne cum am stabilit. Pe culoarul Mureș Nord nicio piatră nu a fost mișcată! La trei ani de la semnarea acestui contract. Grav este că riscăm să pierdem fondurile europene, că sunt și acolo, în contract, niște termene. Nu poți amâna la infinit. Până la o nouă campanie electorală de exemplu!

Vorbim despre o finanțare asigurată din fonduri europene este de 161,74 milioane lei, fonduri nerambursabile asigurate prin POR 2014-2020. Nici așa șefii CJ Hunedoara nu dovedesc că sunt în stare să demareze execuția propriu – zisă a proiectului investițional.

Proiectul de modernizare a Culoarului Mureș Nord include mai multe drumuri judeţene care străbat judeţul Hunedoara de la vest la est, în paralel cu râul Mureş, în total aproape 66 de kilometri de drumuri judeţene care trec pe teritoriile a şapte unităţi-administrativ teritoriale. Scopul declarat al lucrărilor este de a asigura o nouă variantă de transport, alături de autostrada A1 şi DN7. Noul culoar de transport începe în comuna Ilia, trece prin zona localităţilor Brănişca, Vălişoara, Şoimuş, Băiţa şi se încheie în Geoagiu, la limita cu judeţul Alba. Numai că, nimic concret nu s-a făcut până acum. Conform datelor existente de-a lungul vremii, s-au semnat doar contractele pentru servicii de informare şi publicitate (!), în iulie 2018 – 73.870 lei fără TVA și cele de servicii de consultanţă pentru managementul investiţiei, elaborarea documentaţiei de atribuire şi aplicarea procedurilor de atribuire, în februarie 2019 – 608.280 lei fără TVA. Câteva luni mai târziu, în data de 22 mai 2019 a fost semnat și contractul de proiectare pentru obiectivul Modernizare – Culoar Trafic Mureş Nord. Execuția proiectului, împărțită pe loturi, e încă la faza de clarificări. Mai este până la atribuire…

Contractul de finanțare a fost semnat, ATENȚIE!, în data de 28 noiembrie 2017! Iar în toată această perioadă, echipa PSD de la conducerea Consiliului Județean Hunedoara pare să plimbe doar hârtii dintr-o parte în alta, pe modelul deja încetățenit ”Mircea, fă-te că lucrezi!”, riscând pierderea fondurilor europene.

Deci, aștept argumentele și mai ales faptele care să alunge ”virgula” din eșafodajul prezentat mai sus!

Dimensiunea NEPUTINȚEI la Consiliul Județean. TREI ani de la semnarea contractului de finanțare și nicio piatră nu s-a mișcat de pe ”Culoarul Mureș Nord”