De 8 luni a fost nevoie ca proiectul de lege care permite diversificarea domeniului de activitate pentru CNI să fie votat în plenul Camerei Deputaților. De fapt, în vechea legislatură în care majoritar era PSD (împreună cu ”sateliții” lui) proiectul a fost efectiv blocat, asta deși era așteptat de toate primăriile din țară. Vorbim despre un proiect de lege care permite Companiei Naționale de Investiții extinderea portofoliului de lucrări realizate.

Acum, lucrurile au intrat pe făgașul normal. De precizat că este vorba despre Proiectul de lege privind aprobarea OUG 95/2020, pentru modificarea și completarea OG 25/2001 privind înființarea CNI, un proiect semnat de deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara, în perioada în care a fost secretar de stat la MLPDA.

”Această modificare este absolut necesară astfel încât să avem cadrul legal pentru a pune în aplicare toate reformele la care ne-am angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ordonanța de Urgență, atât de așteptată de primăriile din România, a fost blocată aproape 8 luni de PSD în Parlamentul României. Este timpul ca lucrurile să intre în normalitate, iar România să se dezvolte la toate nivelurile. Le mulțumesc colegilor din Camera Deputaților că au înțeles importanța acestui proiect și au votat în consecință”, a declarat deputatul Vetuța Stănescu, președinte PNL Filiala Hunedoara.

După votul final din Parlament, CNI își poate extinde portofoliul de lucrări realizate și în ceea ce privește investițiile în:  unități și instituții de învățământ de stat: imobile destinate procesului educațional și de cercetare, spații cu destinația cămine și cantine, imobile destinate activităților cultural-sportive; alte obiective de interes public sau social în domeniul construcțiilor: orice tip de construcții care se realizează pentru satisfacerea nevoilor materiale și spirituale ale comunităților locale, inclusiv la nivel național; drumuri de interes local și drumuri de interes județean; fose septice; microstații de epurare și sisteme de alimentare cu apă. De asemenea, CNI, în calitate de unitate de implementare, va putea să realizeze proiecte finanțate din fonduri europene în cadrul unor programe operaționale.

Practic, prin extinderea cadrului legal pentru CNI se urmărește pe de o parte diversificarea domeniului de activitate al companiei, iar pe de altă parte creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene puse la dispoziția României pentru investiții.