Alocații mai mari de hrană la Spitalul Județean de Urgență Deva. Asta își dorește conducerea Consiliului Județean Hunedoara pentru instituția sanitară din subordine. Din grijă pentru pacienți, desigur. E același spital care, în urmă cu doar câteva luni, avea frigiderele cu alimente GOALE, dar în schimb în unele secții mișunau gândacii. Anunțul oficialilor CJ Hunedoara a stârnit suspiciuni cum că, de fapt, vizate ar fi societățile prietene de catering, abonate la banii veniți pe filiera Consiliului Județean Hunedoara. Care ar încasa și mai mulți bani…

Sunt cel puțin două firme ”apropiate” șefilor PSD din Consiliul Județean Hunedoara care au câștigat sume generoase de pe urma contractelor de catering. Contracte alocate direct, pe situație de urgență, de necesitate, etc., la care, în unele cazuri, actul adițional la contract era de 5 (CINCI!) ori mai mare decât valoarea contractului. Deloc legal, desigur. Cui îi pasă?

Haideți să vedem comunicarea – transparentă, onestă și fără nici un substrat, desigur – a Consiliului Județean Hunedoara pe acest subiect: ”În contextul implementării măsurilor propuse pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale și a condițiilor de îngrijire oferite pacienților care sunt tratați la Spitalul Județean de Urgență din Deva, unitate aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, președintele Laurențiu Nistor, a solicitat conducerii Spitalului Județean de Urgență din Deva ca la fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021, să analizeze posibilitatea de a majora nivelul alocațiilor de hrană / zi de spitalizare / pacient.  Nivelul alocațiilor de hrană este stabilit prin Hotărârea nr. 851/2018 pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice și este maximal. Nivelul alocațiilor de hrană poate fi majorat prin hotărâri ale autorităților deliberative ale unităților administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordinea acestora, cu suportarea de către acestea, din bugetele proprii, a cheltuielilor suplimentare, precum și la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare”.

Emoționantă grija șefilor administrației publice județene pentru bolnavii internați în spital. Bolnavi pentru care, în urmă cu doar câteva luni, nu mai existau alimente în frigidere. Nici măcar la valoarea de la ora actuală, ce să mai vorbim despre o sumă mai mare? Doar intervenția unor cadre medicale revoltate au reumplut cu hrană frigiderele SJU Deva.

În plus, se vorbește doar despre creșterea alocațiilor de hrană, nu și a aportului caloric!

Și cu siguranță oficialii Consiliului Județean Hunedoara ar fi crezuți pe cuvânt că se topesc pe picioare de grija pacienților dacă nu ar fi afacerile grase cu catering-ul asigurat de firme prietene. La unități sanitare aflate în administrarea CJ Hunedoara! Afaceri de notorietate.

Să ne amintim de hrana personalului angajat de la Spitalul din Deva și mâncarea asigurată în starea de urgență. Contract, încheiat, la rândului lui în regim ”de urgență” și atribuit unei firme condusă, absolut întâmplător desigur, de un consilier PSD de la Deva, respectiv Alexandra Wedding. Șefii CJ Hunedoara erau și încă sunt (chiar dacă s-au schimbat persoanele) tot social – democrați. Prețul final: 55 de lei/ persoană/ pe zi!

Numai că, în acest caz, al contractului încheiat pentru masa personalului angajat la SJU Deva, actul adițional a fost mai mare de cinci ori decât contractul în sine! Și asta pentru că, după angajații SJU Deva, s-au ”abonat” la serviciile de catering oferite de firma consilierei PSD Deva și cei din unitățile sociale și case de bătrâni subordonate CJ Hunedoara. Contractul a fost de 53.000 de lei. Actul adițional de 240.000 de lei. Și asta într-o perioadă în care multe firme de specialitate se confruntau cu mari probleme și nu puține au pus definitiv lacătul pe ușă. Nu au fost suficient de ”norocoase”.

În tot acest timp, reprezentanții CJ Hunedoara susțineau că firma consilierei PSD a reprezentat cea mai bună soluție, la îndemână, că, vezi doamne nimeni nu s-ar fi înghesuit la selecția de oferte. Ca și cum oamenilor de afaceri din domeniu le plăcea să vadă cum firma le alunecă spre faliment!

La acel moment, toți ochii s-au uitat către administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, care și acum deține același post. Avram motiva atunci atribuirea contractului prin faptul că ”nimeni nu s-a înghesuit la început”, că solicitarea venise… într-o duminică. Și de unde să găsești oferte duminica, nu-i așa?! Asta deși există date conform cărora contractul s-a încheiat de fapt într-o zi de luni, lucrătoare…

Și mai este o firmă de profil cu strânse legături cu liderii PSD Hunedoara, Sigismund Com, cu strânse și profitabile legături la Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu. Firmă care are sediul prin Șoimuș, comuna unde își are originile și Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean și, totodată, al PSD Hunedoara. La fel de întâmplător, desigur!

Laurenţiu Nistor a închis bucătăria spitalului ca să mufeze o firmă din Şoimuş (neautorizată) la mâncarea bolnavilor prin serviciul de catering. Era vorba de o pretinsă „urgenţă extremă”, provizorie, până la reamenajarea bucătăriei. A urmat Mircea Bobora la şefia judeţului. În mandatului lui Bobora s-a prelungit căpuşala cu doi ani, până în 2019. Bucătăresele spitalului sunt ţinute ca femei de serviciu, iar costurile cu hrana au fost umflate consistent. În 2017, Ministerul Sănătăţii a alocat bani pentru reabilitarea şi dotarea blocului alimentar, dar banii au fost redirecţionaţi spre alte lucrări care nu periclitează perpetuarea şmenului. Afacerea cu mâncarea bolnavilor (mai greu de stârpit ca gândacii de bucătărie) învârte peste 500.000 de euro”, scria încă din 2018 Ancheta de Hunedoara.
Ne gândim că organele competente au verificat toate aceste aspecte, așa că așteptăm rezultatele anchetelor. Oricare ar fi ele, rezultatele adică.