Preșcolarii, elevii din ciclul primar – începând cu clasa pregătitoare și până în clasa a IV –a –, precum și cei din clasele a VIII-a și a XII-a revin în bănci, la Petroșani. În condiții de siguranță, dar stricte în același timp. Ceilalți vor învăța în sistem online și asta pentru că Petroșaniul este pe scenariul galben, cu o rată de infectare care astăzi depășea 2 la mie.

Incidența cazurilor este calculată și anunțată zilnic de Direcția de Sănătate Publică și în funcție de rata de infectări își ajustează și școlile programul și modul de desfășurare a cursurilor.

Astăzi am avut o întâlnire on-line cu directorii unităților de învățământ din Petroșani pentru a pune la punct ultimele detalii legate de începerea școlii. Conform unei hotărâri, revenirea fizică în școli depinde de cele două scenarii – scenariul verde însemnând o rată de infectare mai mică sau egală cu 1, iar scenariul galben – rată de infectare de la 1 până la 3 la mie.

Deoarece Petroșaniul este în scenariul galben, rata de infectare, astăzi, fiind de 2,1 la mia de locuitori”, a anunțat vineri primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacov – Ridzi.

Astfel, de luni vor reveni fizic în școli elevii din ciclul primar, cei de clasele a  VIII-a și a XII-a, precum și preșcolarii, ceilalți elevi desfășurând orele în sistem on-line.

Dacă incidența va scădea sub 1 la mie, se va intra pe scenariul verde. Dacă, din contră, crește peste 3 la mie, se intră pe scenariul roșu.

Când se testează copiii și cadrele didactice?

Astăzi, Ministerul Educației a publicat pe edu.ro lista cu fiecare localitate din fiecare județ în parte și scenariul în care se încadrează, pentru ca elevii, profesorii și părinții să știe cu exactitate scenariul în care se află școlile, în contextul revenirii elevilor în bănci de luni, 8 februarie.

Există trei scenarii realizate de autorități în funcție de care elevii ar urma să revină fizic în bănci: scenariul verde – când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este sub 1 la mia de locuitori, scenariul galben cu incidența mai mare de 1 la mie, dar mai mică de  3 la mia de locuitori și scenariul roșu.

Astfel,  în localitățile care se încadrează scenariul verde toate școlile se redeschid fizic și toți copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben  merg în continuare la școală și la grădiniță preșcolarii, copiii din ciclul primar și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, iar ceilalți elevi fac cursuri în regim online.

Potrivit unui ordin comun semnat de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, cadrele didactice vor efectua triajul observaţional al preşcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităţilor şcolare, iar în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

“Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, ca şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori”, se arată în document, potrivit Agerpres.

Testarea cu teste antigen rapide se recomandă şi cadrelor didactice şi altor angajaţi ai unităţii şcolare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă), cât şi cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învăţământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.

Cum se vor desfășura cursurile

Copiii care prezintă simptome sau care stau împreună cu bunici, de exemplu, și pot prezenta un risc pentru aceștia, au posibilitatea să învețe în continuare de acasă, dar trebuie să aducă un certificat de la medicul de familie.

Și profesorii care au vulnerabilități pot să predea de acasă, potrivit ministrului Educației, însă în cazul lor este nevoie de un certificat de la un medic de medicina muncii.

Purtarea măștii de protecție este obligatorie, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, iar elevii vor sta maxim doi în bănci, cu respectarea unei distanțe de un metru.