Hunedoara este județul unde lucrurile se fac cu capul în jos. Sau cu fundul în sus, mai pe românește. Lucrările de la Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Deva, unitate sanitară care funcționează sub administrarea Consiliului Județean, au fost recepționate astăzi. La cinci luni de la fastuoasa inaugurare electorală. Nistore, mai tai o data panglica? Hai, că o foarfecă se mai găsește pe undeva, asta să fie problema!

Consiliul Județean Hunedoara, cel condus de ”jupânul” Laurențiu Nistor, anunță astăzi, cu mare plomb, că a avut loc recepția finală a lucrărilor de la Secția Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Deva. O mare realizare, apreciază managerul interimar al SJU Deva, Emil Stoica Mariș: „Pentru Spitalul Județean de Urgență din Deva deschiderea Secției de Cardiologie este un lucru extraordinar. Mă bucur nespus pentru faptul că începând de astăzi, putem funcționa în parametrii optimi”.

Indiscutabil, orice investiție în sănătate este o mare realizare. Dar…de această dată există un mare dar. Marea realizare a mai fost anunțată o dată. Tot în prezența lui Laurențiu Nistor, a administratorului public Costel Avram, etc. etc. Cu diferența că atunci Nistor era deputat. Candida la președinția Consiliului Județean Hunedoara, funcție pe care a și câștigat-o. Se întâmpla în 23 septembrie 2020. Cu trei zile înainte de alegerile locale. S-a spus atunci (și am și scris) că este o inaugurare de campanie electorală, în condițiile în care nu erau obținute toate avizele, iar secția nu putea funcționa. Era clar pentru oricine. Și, teoretic, Nistor nici nu avea ce căuta acolo. Dar a fost în prim plan. Timpul dovedește că, da!, am avut dreptate. Din păcate.

 

”La noua secție de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Deva a avut loc, tocmai astăzi, o nouă inaugurare prematură. De ce acum? Pentru că este campanie electorală, nicidecum pentru că PSD-ului i-ar păsa de soarta sistemului medical. Chiar dacă nu sunt toate avizele necesare obținute, chiar dacă secția nu poate funcționa încă, tăierea panglicii s-a făcut cu singurul scop, acela de atragere de capital electoral. De ce să taie PSD panglica inaugurală? Doar pentru că Spitalul Județean de Urgentă este în subordinea CJ-HD? Nu întâmplător, pesedeii “au uitat” să spună că banii pt finalizarea secției de cardiologie au venit de la guvernul liberal Orban, în urma demersurilor făcute de managerul Interimar Bianca Glodean și de mine, în calitate de Director Medical (în scurta perioada de 2 săptămâni în care am condus spitalul dupa plecarea conducerii militare). Să nu uităm nici faptul că banii pentru aparatura medicală din secția de cardiologie, au venit din partea Primăriei Deva, peste 100.000 de euro, și cu toate acestea Primarul Florin Oancea și Prefectul județului Vasilică Potecă nu au fost invitați la ceremonia de inaugurare”, scria la acel moment dr. Vasile Blendea.

Grav este că, la 24 de ore de la marea inaugurare electorală, medicul care cu o zi în urmă era amfitrionul festivităților, și-a dat seama că de fapt secția nu își poate începe activitatea. Iar autorizațiile nu au fost luate pentru că, așa cum reiese din documentul pe care vi-l prezentăm în facsimil, lucrarea nu era finalizată! Nu avea prevăzută o scară exterioară de evacuare. Și pentru că în administrația județului lucrurile sunt de prea multe ori cu fundul în sus și capul în jos, bolnavii rămăseseră pe secția veche, iar medicamentele și aparatele ar fi fost duse pe secția nouă. Dădeau probabil bine în poză.

Asupra aceste situații alarmante s-a exprimat cu subiect și predicat fostul prefect la județului Hunedoara, Vasilică Potecă, în data de 24 septembrie 2020, după ce la Prefectură a ajuns un memoriu, semnat de dr. Blaj, șeful Secției de Cardiologie:

”1. Este de neînțeles faptul că prin memoriul semnat în numele instituției medicale de către dr. Blaj Constantin, fără nicio semnătură a conducerii spitalului, Instituției Prefectului i se cere găsirea unei soluții pentru începerea în condiții de legalitate a activității, acum,  la 24 de ore de la inaugurarea oficială, transmisă în spațiul public, la care au participat conducerea Consiliului Județean Hunedoara și deputatul  PSD de Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Este inadmisibil ca acum să fie cerut sprijinul prefectului județului pentru obținerea avizelor necesare, activitatea medicală în secția de cardiologie începând fără a fi fost efectuată recepția lucrărilor pentru că nu au fost obținute avizele obligatorii de la Inspectoratul pentru situații de Urgență și de la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.

Am considerat că inaugurarea al cărei amfitrion a fost domnul dr. Blaj Constantin a presupus existența tuturor avizelor legale pentru funcționare în condiții de securitate sanitară.

Prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a încercat să-l contacteze, încă de ieri, pe șeful secției, dr. Blaj Constantin, pentru lămurirea situației, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

Prefectul atrage atenția Consiliului Județean Hunedoara, în calitate de administrator al  S.J.U. Hunedoara, că este răspunzător pentru punerea în pericol a siguranței și a vieții pacienților și a personalului medical. Vasilică Potecă mai precizează că investiția Ministerului Sănătății are drept scop creșterea calității actului medical în județul Hunedoara, nicidecum folosirea acesteia în scopuri electorale de către actuala conducere a Consiliului Județean Hunedoara și a deputatului PSD Laurențiu Nistor”, se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Hunedoara de la vremea respectivă.

În memoriul la care facem referire se recunoștea situația extrem de gravă: „ În acest context (al deschiderii secției, n.n.) fără autorizația ISU și fără autorizația sanitară de funcționare, recepția nu a putut fi efectuată, punându-ne în situația de a nu putea muta pacienții în noua secție. (…) Prin situația creată, sunt puse în pericol siguranța și viața pacienților și a personalului, așadar și siguranța populației din județul Hunedoara. Situația este suplimentar agravată prin expunerea personalului medical și a pacienților la riscul cu contaminare SARS-COV 2, în absența unor circuite epidemiologice coerente și a unor spații corespunzătoare de izolare, spații care sunt prevăzute doar în noua secție.”

 

Și totuși s-a inaugurat. În lipsa altor investiții cu care să-și ”gireze” promisiunile de campanie, liderii PSD Hunedoara nu s-au lăsat încurcați de o ”biată” autorizație. Fie ea și a ISU, cea care certifică faptul că normele de protecție împotriva incendiilor sunt respectate. i nici autorizație DSP nu avea secțiunea, pentru că … lipsa recepție finală. Nici asta nu i-a “încurcat” la inaugurare.

Iar acum, aceiași reprezentanți ai CJ – PSD Hunedoara vin să se laude cu recepția finală a lucrărilor. Și cu scara de incendiu ABSOLUT OBLIGATORIE!

Tardiv… Poate doar dacă Laurențiu Nistor, titularul din fruntea administrației publice județene, mai vrea să fie taie o panglică!