M-am luat cu treabă și am ”uitat” puțin de societatea de apa din Valea Jiului, Apa Serv Valea Jiului SA, cea cu reparațiile de toate zilele și avariile peste avarii. Că tot se implementează mult pomenitul proiect european de ”nuștiucâte” milioane de euro.

Ca doar nu credeați că investiția care vizează înlocuirea conductelor ne scapă de avarii? Ei, aș! Mai ales că, în realitate, foarte puține conducte sunt înlocuite. Tot cu cele vechi și ciuruite ne vom chinui în continuare. Și noi, și Apa Serv. Iar restricțiile se țin lanț, în continuare. Că de, avarii!

Știți ce e cel mai ”drăguț”? (Bine, nu e nimic drăguț în realitate, voiam și eu să folosesc o exprimare mai blândă). Că intervin cei de la Apa Serv la o avarie și consecințele se țin lanț. Consecințe de altfel deloc plăcute pentru beneficiarul final al serviciilor lor, adică pentru oameni.

Așa s-ar fi întâmplat și zilele trecute în cartierul Aeroport, unde pentru locatari zilele în care apa curge la robinete au ajuns să fie sărbătoare, notate cu ”roșu” în calendar. Așadar, au venit echipele de intervenție să repare țeava de pe Aviatorilor și, fatalitate!, s-ar fi spart conducta de captate a străzilor. Fix în zona aia inundabilă. Celor care locuiesc în zonă nu le-a rămas decât să se crucească și să aștepte – cum altfel decât răbdători, ca oricum nu aveau de ales! – să revină apa la robinete.

Știți cum explicau, în primăvara anului trecut, reprezentanții operatorului de apă și canalizare numeroasele avarii? Păi să ne aducem aminte: ”Noi suntem într-un program de reparații a conductelor vechi. Mișcă tot terenul și e conducta putredă, nici nu se atinge constructorul de ea, e poate la un metru de conductă și poate se sparge”.

Că și pământul ăsta, terenul unde se lucrează, e un fel de ”organism viu” și se tot mișcă, după câte se vede, iar conductele cedează una după alta. 🙂

Pe de altă parte, să nu uităm că tot disconfortul creat de implementarea proiectului european este pentru doar vreo 20% din totalul rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului. Potrivit datelor oficiale, aproape 80% dintre vechile rețele rămân nemodernizate!

Apa Serv Valea Jiului SA este operatorul unic regional care funcționează în subordinea Consiliului Județean Hunedoara.