Sindicatul Personalului Științific și Tehnic Auxiliar din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva (MCDR), susținut și de alți angajați ai instituției, dorește să prezinte publicului demersurile din ultima perioadă ale conducerii muzeului și ale Consiliului Județean. Este vorba despre o situație gravă, care va afecta pe viitor activitatea muzeală din județ și nu numai, MCDR fiind o instituție reprezentativă la nivel național și recunoscută internațional.

Prin Adresa nr. 1014/21.01.2021 Consiliul Județean Hunedoara și-a anunțat intenția de a înființa o Direcție Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPTJH), prin preluarea de la MCDR a Complexului Memorial „Aurel Vlaicu”, a Muzeului de Istorie Locală și Etnografie Brad, a Complexului de Monumente din Țebea, a Casei – Muzeu „Avram Iancu” de la Baia de Criș și a Casei Memoriale „Drăgan Muntean” din Poienița Voinii, împreună cu personalul aferent.

Secțiile sau punctele de lucru din teritoriu au reprezentat și reprezintă o marcă a muzeului, ele au fost gândite organic în procesul de dezvoltare a colecțiilor. Ele dețin un patrimoniu clasat Fond și Tezaur conform legii, reprezentând piese de o valoare culturală inestimabilă, costume populare, piese textile unicat, aparate și instalații care au aparținut marelui aviator Aurel Vlaicu, combinezonul și casca de zbor, piese care fac parte din Patrimoniul cultural mobil al României. Manipularea, păstrarea și expunerea acestor valoroase exponate este strict reglementată prin legi speciale.

Prin acțiunile inițiate de Consiliul Județean este destructurată o instituție muzeală de prestigiu, întemeiată la 1880, iar DGAMPTJH, ce se dorește a fi înființată va fi o instituție nemuzeală.

Considerăm că demersul inițiat de Consiliul Județean a generat mai multe abuzuri care afectează angajații, patrimoniul și imaginea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Precizăm și că demersurile de până acum ale conducerii actuale a MCDR s-au desfășurat într-o totală netransparență fără consultarea Sindicatului instituției, a șefilor ierarhici și a angajaților vizați prin încălcarea Codului Muncii, Legii nr. 67/2006, Legii nr. 467/2006, precum și a Contractului Colectiv de Muncă.

Dorim să atragem atenția opiniei publice referitor la un abuz pe cale să se înfăptuiască.

Președinte sindicat, dr. Mihai Căstăian