Apeluri respinse, procedură continuată. Așa se poate descrie în câteva vorbe situația de la Complexul Energetic Hunedoara. Nu s-a procedat ca la prima intrare în insolvență când, în mod artificial, instanța de apel a dispus ieșirea CEH din insolvență la cererea unor creditori, deși situația financiară era extrem de delicată.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins apelurile formulate după declararea stării de insolvență la Complexul Energetic Hunedoara. Asta înseamnă că entitatea energetică, prin administratorul judiciar desemnat de instanță, poate continua procesul de reorganizare.

Este și decizia așteptată de Ministerul Energiei pentru a putea demara procedura de separare a activelor care compun acum CEH, în conformitate cu prevederile Ordonanței 60.

Apele Române, prin Administrația Bazinală Mureș, MW ILMED, Compact Security și Gerom Internațional SA sunt cele patru societăți care au formulat apel la decizia de declararare a stării de insolvență a CEH, pronunțată în data de 14 noiembrie 2019 de Tribunalul Hunedoara.

Iar sentința Curții de Apel Alba Iulia a venit joi, 21 ianuarie 2021, fiind definitivă.

”Ia act de renunţarea apelantei MW ILMED SRL la judecata apelului declarat împotriva sentinţei civile nr. 601/F/2019 a Tribunalului Hunedoara. Ia act de renunţarea apelantei COMPACT SECURITY SRL la judecata apelului declarat împotriva sentinţei civile nr. 601/F/2019 a Tribunalului Hunedoara. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Alba-Iulia. Admite excepţia lipsei de interes invocată de intimata COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA, în insolvenţă şi de EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL, administrator judiciar al debitorului COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA în ceea ce privește apelanta GEROM INTERNATIONAL SA, si pe cale de consecinţă: Respinge apelul declarat de apelanta GEROM INTERNATIONAL SA ca fiind lipsit de interes. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a apelantei ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ APELE ROMÂNE prin ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ MUREŞ invocată de intimata COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA, în insolvenţă şi de EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL, administrator judiciar al debitorului COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA, şi pe cale de consecinţă: Respinge apelul declarat de apelanta ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ APELE ROMÂNE prin ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ MUREŞ ca fiind declarat de o persoană care nu are calitate procesuală activă”.

În data de 14 februarie 2019, Tribunalul Hunedoara a fost de acord cu cererea creditorilor care au solicitat deschiderea procedurii de insolvență pentru compania energetică hunedoreană. Instanța a numit drept administrator judiciar Expert Insolventa SPRL, care să întocmească și să aplice un plan de reorganizare a complexului.