Pentru că tot încearcă zilele acestea PSD Hunedoara să creeze o furtună într-un pahar cu apă și să facă valuri în privința numirilor de directori și directori adjuncți la unele școli din județul Hunedoara (vezi cazul Petrila ori Lupeni, dar și imediata luare de poziție a deputatei Natalia Intotero și, cel mai recent, a liderului PSD Laurențiu Nistor), se cuvin unele precizări.

Precizări de altfel pe date absolut oficiale și, astfel, departe de orice dubiu. Că tot sunt social – democrații croiți acum să facă valuri că li se schimbă directorii.

Directori care, la rândul lor, nu au avut oare susținere politică la numirea în funcție?!

Așadar să le luăm pe rând.

Pe data de 9 ianuarie 2021 au devenit vacante 102 posturi de directori/ directori adjuncți  în școlile din județul Hunedoara, ca urmare a încheierii contractelor de management. La nivelul  Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara a fost elaborat un instrument de lucru/ procedură internă care cuprinde toți pașii ce trebuie urmați pentru a selecta cele mai bune oferte din partea cadrelor didactice care au dorit să ocupe această funcție. Practic este vorba despre constituirea unei comisii de evaluare, procese verbale transparente cu punctajele obținute, validare în Consiliul de Administrație, afișarea rezultatelor cu coduri pt. a păstra confidențialitatea, etc.

Ca atare, după aplicarea acestei proceduri, cei mai mulți dintre foștii directori au fost reconfirmați pe funcții, până la organizarea examenului pe post. A spus-o chiar inspectorul școlar general al ISJ Hunedoara, prof. Ilie Pârvan, care a precizat că, în urma evaluării, 70% din foștii directori au fost reconfirmați pe post ori au continuitate prin detașare. În ceea ce privește celelalte 30 de procente, aici au fost numiți noi directori. De precizat că în 10 % dintre cele 102 de posturi vacantate au fost directori care nu și-au mai depus oferte, respectiv CV și scrisoare de intenție, conform procedurii.

Ar mai trebui menționat că, în timp ce în ”focarele roșii” ale județului se fac valuri, sunt cazuri, absolut reale, în care foștii directori au precizat că le este teamă să-și depună oferta. Să nu piardă, probabil, susținerea PSD!

Ca atare, cel mai corect ar fi ca discuțiile să se poarte în interiorul PSD Hunedoara și abia apoi să se ia paharul public unde să fie creată furtuna artificială pentru cei care îi mai ascultă și îi mai cred, așa cum precizam zilele trecute.

Și ar mai fi de lămuri un aspect, cel referitor la numirea unor directori INTERIMARI care nu fac parte din Corpul de Experti.  Într-adevăr sunt și câteva astfel de cazuri. Dar, ce să vezi! Este din nou o falsă temă de discuție. Și asta  pentru că Ordinul 3969 /2017 prevede la art.27 alin.4   și această posibilitate! Pentru că uneori nu gasești  experți în fiecare școală, ori unii nu doresc funcții  sau, așa cum spuneam anterior, le este teamă! Iar unitatea de învățământ nu poate fi lăsată fără conducere!