O investiție de miliarde de lei din Straja este butuci, din cauza vântului, a chiciurii și a întreținerii defectuoase. Este vorba despre ”telescaunul spre nori”, catalogat de primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță, drept ”perla stațiunii Straja”. Telescaun aflat în proprietatea administrației publice locale.

O perlă ținută însă mai mult în ”cochilie”, cel puțin pe perioada de vârf a sezonului turistic, când condițiile atmosferice nu permit pornirea instalației de transport pe cablu.

A fost numit și telescaunul spre nori deoarece duce până sus, în Vârful Straja, la cota 1868, de unde pornește și cea mai lungã pârtie de schi, de 9,2 km. Lucian Resmeriță spune însă că, din păcate, nu se poate urca în această perioadă a anului în zona respectivă și asta din cauza pericolelor foarte mari pentru turiști. E risc de accidentare, vremea fiind foarte schimbătoare, dar există și posibilitatea ca turiștii să se rătăcească, pentru că se formează ceață, iar vizibilitatea este scăzută, a explicat primarul.  Și asta în fiecare an.

Dar nu este singura problemă. Telescaunul nu ar putea să ajungă ”în nori” nici dacă ar fi vremea prielnică. Cablul a căzut de pe stâlpi din cauza gheții depuse și ar fi afectat chiar și unul dintre piloni, conform informațiilor noastre. De vină ar fi și întreținerea defectuoasă a instalației.

Cei care au ajuns în zonă spun că de pe mai mulți piloni cablul a căzut din cauza gheții depuse, care l-a îngreunat. Ar fi rămas pe un singur pilon, însă, la acesta s-ar fi îndoit T-ul superior, iar instalația de transport este nefuncțională. Cunoscătorii fenomenului spun că telescaunul are un regim de noapte de funcționare, dar care nu s-ar respecta din lipsă de bunăvoință și economie de curent. Tocmai această funcționare ”în gol” ar scutura gheața de pe cablu, dar, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat,  cablul s-a îngreunat și a căzut, mai ales că a suflat vântul.

Primarul Lucian Resperiță cunoaște problema cablului și spune că acest lucru se întâmpă în fiecare an.

”Nu sunt pilonii îndoiți. Cablul cade în fiecare an. Dar trebuie întreținut și… Se află la circa 1800 metri, bate vântul foarte tare, se pune chiciură pe el. O să facem eforturi să îi dăm drumul cât se poate de repede. Trebuie oameni care să se ocupe de el, noi îi plătim… O să rezolvăm și o să dăm drumul la telescaun, dar nu acum. La telescaunul de sus din vârf i-am dat de regulă drumul pe la sfârșitul lui ianuarie. Dar o să găsesc cu siguranță o soluție ca să îi dăm drumul. Telescaunul acela, care este al primăriei, reprezintă din punctul meu de vedere perla stațiunii. Este cel mai frumos lucru pe care îl are Straja”, a  explicat edilul lupenean.

Între timp, turiștii din Straja, deloc puțini, se mulțumesc cu mai vechile instalații și așteaptă timpul frumos pentru a se bucura ”perla” stațiunii.

Cu condiția ca, mai întâi, cablul să fie urcat la locul lui, pe pilonii de susținere.