După ce au pesedizat aproape și posturile de femeie de serviciu ori portari, PSD-iștii hunedoreni au din nou temă pe unitate. In corpore au încercat, săptămânile trecute, să creeze un scandal mediatic din faptul că, vezi Doamne!, nu li se mai îndestulează bugetele cu bani de la Guvern, așa cum se întâmpla când ei aveau Executivul, uitând deliberat că au pedepsit ani de zile locuitorii orașelor unde primarii aveau alte coloraturi politice. Acum au sărit ca arși că li se schimbă directorii de școli. Numiți tot politic. Fariseism dus până la extreme. Pentru cine îi mai crede și mai are timp să îi asculte.

”Tonul” muzicii s-a dat pe la Lupeni, primul oraș unde oficialii au luat foc la schimbarea conducătorilor de școli. În schemă a intrat și deputata Natalia Intotero, cea considerată pupila liderului PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, care, înainte de a fi numită ministru al Românilor de Pretutideni – evident, pe criterii politice! – de la înălțimea propriei averi îi sfătuia pe oameni  să își ia trei joburi ca să poată trăi decent.

Mai apoi s-a trezit și primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, care a semnat (a semnat, da!, că de redactat nu se pune problema. Că nu-i stilul!) o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, Sorin-Mihai Câmpeanu. Acum, la Jurca, lucrurile se nuanțează. Nu ia apărarea tuturor directorilor de școli, ci a Ceciliei Mitran, director al Colegiului ”Constantin Brâncuși” din Petrila, despre care încearcă să convingă auditoriul că ar fi nici mai mult nici mai puțin decât apolitică. Pentru că nu ar avea adeziune. Prof. Cecilia Mitran adică nimeni alta decât soția fostului prorector al Universității Petroșani, Ilie Mitran, considerat în vremea ”de aur” a PSD Hunedoara un apropiat al social – democraților.

Și acum, fără nici cea mai subtilă ironie, oare când în ultimii 30 de ani, perioadă în care la conducerea țării s-a aflat mai ales PSD sub diversele lui forme și sigle, ați auzit de vreun director de instituție numit altfel decât politic? Iar social – democrații au reușit de-a lungul vremii să desăvârșească această practică. Așa încât se spunea că nici măcar femeie de serviciu nu te mai puteai angaja fără un corespunzător carnet de partid.

Revenind acum la doamna Mitran, fostul director ”apolitic” al Colegiului ”Constantin Brâncuși” din Petrila, chiar și în lipsa unei adeziuni sau cel puțin a uneia ”la vedere”, lucrurile sunt departe de a fi așa cum le creionează primarul Vasile Jurca. Și știți de ce? Unu la mână: reacția lui Jurca nu este a edilului, ci a liderului PSD Petrila. Așa cum spuneam, social – democrații au ”temă pe unitate”.

Doi la mână: reacția imediată a liderilor PSD Hunedoara. Costel Avram a fost văzut în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean, la o discuție cu inspectorul – șef Ilie Pârvan, cel acuzat că mânuiește pixul cu care se fac numirile. Și umblă vorba că tema discuțiilor a fost fix Cecilia Mitran. Apropo, a fost de fapt un concurs de dosare pentru posturile  unde mandatele directorilor și directorilor adjuncți au expirat. Iar Cecilia Mitran este unul dintre cazuri. Nu a fost schimbată, vezi Doamne pe criterii politice, în timpul exercitării mandatului de conducere. Mandatul ei A EXPIRAT!

Și ultimul argument, dar probabil cel mai important, cel mai vizibil, îl reprezintă intervenția lui Laurențiu Nistor în această chestiune. Cică ar fi dat Nistor cu telefoanele în toți cunoscuții pe linie politică, în speranța că va salva postul prof. Mitran de la Colegiul ”Constantin Brâncuși” din Petrila, fix acel director ”apolitic”. Acum, fie vorba între noi, despre Nistor se spune că ar avea o mai strânsă legătură și colaborare profesională cu soțul distinsei profesoare, fostul prorector al Universității Petroșani, Ilie Mitran. Și nu doar Nistor, ci și alți lideri PSD de la județ. Și nu de ieri – de azi… Ci, așa cum spuneam, cam de pe vremea PSD-ului ”de aur”.

Pe de altă parte, competențele unui manager din domeniul educației se pot analiza mai ales după procentul de promovabilitate al examenului de Bacalaureat. Iar informațiile arată că la colegiul petrilean, sub conducerea doamnei (ne)susținute politic, s-ar fi înregistrat una dintre cele mai mici rate de promovabilitate din județ!

Cât îl privește pe primarul Vasile Jurca, acesta cred că face parte din categoria celor care ar fi ultimii îndreptățiți să vorbească despre numiri politice sau pe criterii de ”cumetrii”. Că politicul, pe la Petrila, este în tot și-n toate… Chiar și pe la medicii veterinari. Sau nu-i așa domnule Jurca?!