Și vremea e ca vremurile, după cum spun bătrânii noștri. Mai tulbure și atipică. Iar dacă în alți ani ne confruntam cu nămeți ”cât casa”, cu drumuri blocate de zăpezi, gerul Bobotezei, acum Valea Jiului este amenințată de inundații de ianuarie.

De câteva zile plouă în această zonă a țării, obișnuită în anii trecuți mai degrabă cu ninsori puternice, iar precipitațiile abundente au umflat acum râurile. Noaptea trecută a fost atinsă și, pe alocuri, depășită cotei de atenție pentru râul Jiu de Vest.

Au fost inundate 4 anexe gospodărești din Aninoasa, Vulcan și Valea de Brazi. Totodată, Drumul Național 66, pe Defileul Jiului,  a fost blocat pe o bandă de circulație din cauza căderilor de pietre și a aluviunilor de pe versanți. În urma intervenției echipelor de la Secția de Drumuri Naționale și ISU Hunedoara, circulația a fost reluată abia la ora 04.20.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian a dispus, la ora 23.40, activarea grupei operative cu personal din structurile ISU Hunedoara precum și creșterea capacității operaționale la Detașamentul de Pompieri Petroșani și la Garda de Intervenție Lupeni.

De asemenea, a fost transmis un mesaj de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT în localitățile Lupeni, Vulcan, Uricani și Aninoasa.

Până astăzi la ora 06.00, pentru localitățile Vulcan, Lupeni și Uricani a fost emisă o avertizare meteorologică COD ROȘU de fenomene imediate privind precipitații abundente.

Totodată, până la ora 12.00, este vigoare o avertizare hidrologică COD PORTOCALIU de fenomene imediate cu scurgeri importante pe versanți, pâraie, torenți și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Jiu. Patrule cu personal din cadrul ISU Hunedoara și de la Apele Române monitorizează nivelul apelor, fiind astfel în măsură să organizeze o intervenție eficientă, dacă situația o va impune.