În vârstă de 38 de ani, Adrian Nicolae David este, începând de astăzi, noul director – președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Adrian David s-a născut în municipiul Petroșani, județul Hunedoara la 23 ianuarie 1982. Este căsătorit și are un copil. Este fiul lui Ioan David, fost comandant al Poliției Deva la începutul anilor 2000 (mențiune care o să vedeți puțin mai încolo de ce este necesară).

A absolvit Universitatea de Vest din Timișoara, fiind licențiat în drept și economie, și a finalizat studiile de masterat la Universitatea din Oradea, în 2006. În prezent este Doctorand în ramura științe la Universitatea de Vest din Timișoara.

Pe plan politic, din 2014 s-a alăturat echipei Partidului Național Liberal (PNL), fiind prim – vicepreședinte al PNL Hunedoara. În iunie 2015, la vârsta de 33 de ani, David a fost desemnat președinte al Consiliului Județean Hunedoara, devenind cea mai tânără persoană care a ocupat acest post (timp de un an). Din august 2016 este funcționar public. A fost consilier al primarului Tiberiu Iacob Ridzi la Petroşani, consilier al primarului Florin Oancea, mai apoi, administrator public al municipiului Deva și, ulterior, din nou consilier al primarului Devei. Anterior, a fost cadru didactic la Universitatea din Petroșani.

Numirea sa în funcția de director – președinte al CJAS Hunedoara a stârnit imediat o serie de polemici. Nu este prima dată, dar parcă de data aceasta reacțiile au fost (și) mai virulente. Sau mai ”țintite”.

Așa că, pe față și pe dos, cu Adrian David. Cine este, ce îl recomandă și ce anume crede că a declanșat reacțiile la numirea sa, cu atât mai mult cu cât nu vorbim despre numiri politice de ieri – de azi, ci parcă dintotdeauna. Și nu doar în România…

  1. Ce te recomandă și cine ești, Adrian David?

Sunt un om obișnuit, cu valori normale, tradiționale, care crede în Dumnezeu, familie și în pâinea câștigată prin muncă. Am lucrat 11 ani în Universitatea Petroșani, apoi am început o carieră în administrație. Mă recomandă studiile, experiența acumulată în diferite poziții în funcții publice, capacitatea de lucru și gândirea în perspectivă.

  1. De cât timp ești în politică? De ce și politică?

Fac politică activă, adică sunt membru de partid, de zece ani. Consider că dacă vrei să schimbi lucrurile, trebuie să te implici, iar politica îți oferă șansa de a te lupta pentru ideile tale, pentru proiectele tale și de a primi sprijin și soluții direct de la decidenți, sau poți deveni unul dintre decidenți.

  1. Ani de zile ai fost în spate, în ”umbra” cuiva. Consilier, administrator public… E prima dată când ești în lumina reflectoarelor, interfața unei instituții (Perioada de președinte al Consiliului Județean nu o punem la socoteală. A fost cam prea scurtă). De ce acum și de ce aici, la CJAS?

Sunt un om de echipă și mereu am considerat că am de învățat de la oameni de succes. Viața mi-a acordat șansa de a lucra alături de oameni care au schimbat viața urbelor pe care le conduc, așa cum sunt Tiberiu Iacob-Ridzi sau Florin Oancea. Consilier personal sau administrator public, am acumulat o experiență extraordinară, care îmi va folosi toată viața. Sunt oameni în umbra cărora poți crește mult și poți deveni mai bun în ceea ce faci. Acum a venit vremea să fac un nou pas, în carieră, iar Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara este o instituție prestigioasă, de care este strâns legată viața medicală a județului nostru. Îmi propun să îmi folosesc experiența acumulată pentru modernizarea instituției, în concordanță cu programul de guvernare și îmbunătățirea „interfeței” cu beneficiarii.

  1. Se spune, cu titlu general valabil, să nu judeci copiii prin prisma acțiunilor părinților lor. Mi se pare însă că tu nu ai avut voie la această șansă, nu au vrut să îți dea această șansă. Încă de la anunțarea candidaturii, în primăvara anului trecut, ai fost tratat mai mult ca ”fiul tatălui”…

Am avut onoarea și privilegiul să fiu candidatul PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, atât în 2016, cât și în 2020. Odată anunțate aceste candidaturi, am simțit, pe propria piele, ce înseamnă răutate în formă pură și cum sunt unii oameni capabili să facă sau să spună orice, pentru a-și păstra privilegiile și funcțiile. În urmă cu 17 ani, tatăl meu a fost implicat și ulterior condamnat într-un dosar penal, iar adversarul politic a folosit această situație pentru a mă ataca, deși nu am avut niciodată vreo calitate în acel dosar penal sau intr-altul. Calomnia și dezinformarea sunt arme politice care încă dau randament, în Țara noastră, din păcate.

Ca o concluzie, pot să spun că adversarii au obținut o victorie politică, dar eu voi rămâne același om, cu respect pentru familia mea și față de lege.

  1. Pentru unii postul cu care, să zicem direct, te răsplătește partidul din care faci parte este considerată ”o șansă”, o binemeritată recompensă a activității depuse. Pentru alții e un ”păcat capital”, e doar o sinecură. De ce crezi te-au pus aprioric la zid? La fel ca și în experiența: ”fiul tatălui”…

Era de așteptat ca propaganda adversarilor să îți ascută instrumentele de lucru, odată cu numirea mea, dar nu mă simt intimidat, ci dimpotrivă – motivat. Sunt motivat să confirm că sunt calificat pentru această poziție, îmi doresc să fac performanță și să schimb paradigma că joburile „la stat” sunt bonusuri aruncate de partidele aflate la guvernare, pentru militanți.

  1. De zeci de ani și nu doar în România, numirile sunt pe criterii politice. Când devine cu adevărat o problemă această ”numire pe linie de partid”. Eu aș spune că dacă nu sunt dublate și de competențe reale, dar mă interesează care este opinia onestă a lui Adrian David.

Nu o să mă prefac că nu văd elefantul din cameră: da, multe numiri politice au avut la bază doar carnetul de partid și nimic mai mult. Asta a generat pe de-o parte o ruptură între instituții și cetățeni și pe de altă parte o neîncredere a populației în clasa politică, fapt remarcat prin prezența foarte scăzută la vot. Dacă nici în 2021 politicul nu înțelege că e nevoie de mai mult de atât, suntem condamnați să coborâm pe această pantă a mediocrității. Am încredere că noua coaliție de centru-dreapta va lua decizii corecte, va promova profesioniști în funcții publice și lucrurile se vor schimba în bine.

  1. Revenind la Casa de Asigurări de Sănătate. Nu știu câți dintre cei care acum discută despre numirea ta știu cine  a condus instituția anterior. Cât le-a păsat de CJAS. De unde pornirea aceasta? Cât de importantă e Casa de Asigurări de Sănătate?

CAS e o instituție foarte importantă pentru viața medicală a județului nostru. Gestionează bugetele instituțiilor medicale, interacționează în activitatea cabinetelor medicale, ale farmaciilor, șamd. Nu sunt interesat de resortul reacțiilor politicianiste la numirea mea, nu mă las distras de la ce este cu adevărat important.

  1. Ce atribuții are Președintele CJAS? Sau, ca să parafrazez o celebră piesă, „Cui i-e frică de Virginia Woolf”? De ce?

Directorul general al unei CAS are multe atribuții, reglementate prin acte normative. Cea mai mare parte a acestora au legătură cu funcționarea instituției, cu reprezentarea acesteia sau gestionarea patrimoniului. Directorul general este și președintele Consiliului de Administrație al instituției. Virginia Woolf din această ecuație are rolul de a nu risipi resurse, de a asigura transparența decizională și NU va răspunde presiunilor politice, sub nicio formă. Cei care atacă sub centură știu asta și de aceea sunt așa „porniți”. Unora le place să țină aceste instituții în mână și ei știu că eu nu voi permite asta, niciodată!.

  1. Ce urmează? Cu ce gânduri pleacă la drum Adrian David – directorul – președinte al CJAS Hunedoara?

În primul rând, le urez tuturor celor ce citesc acest blog, un an mai bun, mai liniștit, în care să depășim criza sanitară și să rămânem optimiști și prosperi! Le mulțumesc colegilor mei, pentru încrederea acordată și îmi propun să confirm prin fapte, nu prin vorbe. Doamne ajută!