Pubele de gunoi pline și o stație de transfer și mai plină. Este rezultatul mai multor zile în care Supercomul agreat de Consiliul Județean Hunedoara a acționat în Valea Jiului cu mașinile de capacitate mică. Cele mari, spun informațiile noastre, ar fi fost stricate. Sau inoperabile. 

Doar astăzi, în jurul prânzului, a ieșit și mașina mare pentru deșeuri menajere. Oamenii au tot depozitat gunoiul pe platformele special amenajate, iar containere au dat pe dinafară.

Pe dinafară dă și stația de transfer din Petroșani, unde deșeurile par să nu mai încapă. În lipsa mașinilor de mare capacitate funcționale, gunoiul a rămas pe loc. Nu a mai avut cu ce să fie transportat la deponeul ecologic de la Bârcea Mare. Deponeu operat, în paranteză fie spus, tot de Supercom.  Situația se poate lesne verifica. Prin comparația dintre cantitatea transportată la stația de transfer cu cea efectiv transferată. Situațiile există și pot fi analizate.

Supercom SA București este câștigătorul licitației organizate de ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor pentru zona de colectare 4 Petroșani (Valea Jiului), contractul fiind adjudecat, în 2018, la valoarea de 51.168.983. Durata contractului – cadru este de 96 de luni începând cu data atribuirii.

Mai există un aspect al problemei, dincolo de ecuația gunoaielor de care Supercom pare depășit la acest moment. Greutatea mașinilor încărcate care merg la stația de transfer sau, și mai departe, la CMID Bârcea Mare. Dar despre acest subiect cât de curând.

 

Supercom a intrat cumva pe ușa din dos în ecuația costisitoare a deșeurilor hunedorene. În luna aprilie 2017, Consiliul Județean Hunedoara a decis să atribuie, pe perioadă determinată, contractul având ca obiect „Servicii de operare și administrare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare, județul Hunedoara”. Pentru suma de  23.485.046,05 de lei pe an, câştigătoare a fost desemnată societatea Supercom SA București, reprezentată de fostul senator PSD Ionel Ciuclea. Reprezentanţii societăţii Girexim Universal SA Piteşti au sesizat Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, reclamat fiind Consiliul Judeţean Hunedoara, în calitate de autoritate contractantă în procedura negociere fără publicarea unui anunț de participare, organizată în vederea atribuirii contractului de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare și administrare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare, județul Hunedoara”. Cei de la Girexim au cerut anularea actului prin care oferta societății Supercom SA a fost declarată câștigătoare și refacerea rezultatului procedurii, iar CNSC a dispus, “anularea rezultatului procedurii, privitor la desemnarea ofertei câștigătoare. (…) Obligă autoritatea contractantă la evaluarea completă a ofertei desemnate câștigătoare, aparținând SC SUPERCOM SA, în maxim 15 zile de la primirea deciziei”.

Deşi ştiau de contestaţie, în condiţiile în care au formulat cerere de intervenţie, cei de la Supercom au exploatat în continuare deponeul şi au încheiat contracte cu primăriile din judeţ. Pentru ca acest lucru să poată fi posibil, Prefectura Hunedoara, aflată la acel moment sub conducerea PSD (da, prefectul e apolitic doar în acte) a instituit starea de urgenţă, la solicitarea Consiliului Judeţean Hunedoara, aceasta fiind singura posibilitate de încredinţare a activităţii către un operator în condiţiile amintite. Și mai apoi a rămas să opereze pe platforma gropii de gunoi ecologice de la Bârcea Mare.

Între timp, înțelegerea contractuală pare să fi mers bine, extinzându-se și la partea de colectare a deșeurilor în Valea Jiului.

La jumătatea lunii noiembrie, președintele Consiliului Județean Huneodara, Laurențiu Nistor, a venit în Valea Jiului pentru a susține cauza Supercom în contextul în care unii primari, colegi de PSD cu Nistor, intenționau să renunțe la serviciile acestei societăți.