Drum închis. Pe hârtie. Scapă cine are noroc!

348

Drumul județean spre stațiunea montană Parâng e închis. Dar numai pe hârtie. Nimic nu îi împiedică pe șoferi în realitate să ajungă până sus, pe pârtii. A fost asfaltat de șefii Consiliului Județean Hunedoara pe repede – înainte, în scop electoral. Nu are însă minime elemente de siguranță și devine astfel o capcană mortală mai ales pe timpul iernii.

Consiliul Județean Hunedoara s-a grăbit să-l declare pe hârtie închis, din 15 noiembrie, alături de alte sectoare de drum județean. Ca atare, drumarii care câștigă altfel bani frumoși din contractele de deszăpezire nu au nicio atribuție în a băga lama utilajelor pentru a deranja omătul de pe carosabil și nici material antiderapant nu împrăștie. Că drumul e închis. Prin hotărâre de Consiliu Județean. Lipsește însă un element definitoriu în a împiedica aventuroșii să meargă la munte pe patru roți: o barieră. Iar mașinile și-au făcut deja apariția pe pârtii. Unii i-au catalogat ”bizoni”, alții ”paltonari” ori ”obișnuiți să sară din pat direct în mașină”. Alții s-au uitat la numerele de înmaticulare și le-au găsit scuza necunoașterii, a neștiinței regulilor. Pentru că…lipsă barieră.

Primarul Petroșaniului a cerut celor de la CJ Hunedoara, care au în administrare drumul, închiderea fizică a lui. Degeaba. Anul trecut, când programul de modernizare demarase deja, șefii administrației publice județene au spus nu răspicat. Anul acesta s-au făcut că nu văd și nu aud. Și drumul a rămas închis în hotărârea de Consiliu Județean, fără însă ca vreun sistem să împiedice în mod real autoturismele să ajungă până sus în stațiune.

Aici intervine și o altă realitate. Se vorbește despre ”mica înțelegere” dintre cabanieri și administratorii drumului. Primii au nevoie să își facă aprovizionarea și cu telescaunul lucrurile merg mai greu. În al doilea rând, normele ISCIR spun că telescaunul nu poate funcționa decât până la o anumită oră, pentru a nu pune în pericol siguranța turiștilor. Dar unii parca ar mai întârzia pe pârtii. Sau e nevoie de ei mai mult în munte, în cazul cabanierilor. Și aici intervine ”mica înțelegere” de care vorbeam anterior.

Ce facem însă cu pericolul? Cu capcanele mortale. E un drum de munte, pe care iarna, chiar dacă nu ar fi zăpadă, se formează ușor polei sau gheață. Cine își asumă un accident cu consecințe grave? Costel Avram – administratorul public al județului Hunedoara? Laurențiu Nistor – președintele Consiliului Județean? Vicepreședinți nu avem, deocamdată. Deci scapă. Cum scapă și șeful de la Serviciul Administrare Drumuri. Este în subordinea directă a unui vicepreședinte (nu avem!) și al administratorului public. Face ce i se spune, cum s-ar spune. Iar mesajul a fost ”pas”.

Ar mai fi o soluție. Să renunțe șefii CJ Hunedoara la un post din stufosul aparat administrativ și să înființeze, așa, ca în vremuri străvechi, când barierele erau ”amintiri din viitor”, o gheretă cu un portar. Care să permită, pe riscul lor!, accesul cu mașina pentru cei din categoria ”mica înțelegere”. Iar pentru ceilați să pună o barieră imaginară.

Până una – alta, scapă cine poate. Că din nou suntem pe cont propriu… Apropo, culpa se pedepsește în Codul Penal.

(Foto: Facebook – Adrian Rus)