De ce trebuie să votăm. Care este rolul Parlamentului

418

Duminică ne alegem parlamentarii. Deputații și senatorii. Și, chiar dacă unii dintre ei par sau chiar sunt ”de paie”, gen marionete împăiate, în realitate rolul Parlamentului este unul crucial. Timp de 4 ani viața noastră, a tuturor, depinde de ei, de cei cărora le vom da votul, cei pe care îi vom trimite în Parlament, prin exercițiul nostru democratic, să ne reprezinte.

Potrivit Constituției, Parlamentul este forul care dezbate şi aprobă toate legile, fie că vorbim despre raporturile noastre de muncă, sociale, cele din educaţie, sănătate sau apărare. Tot Parlamentul numește șefii de servicii secrete, judecătorii Curții Constituționale sau Avocatul Poporului. Componența și programul Guvernului depind tot de Parlament, pentru că au nevoie de votul parlamentarilor. Și aici intervine majoritatea parlamentar, care poate vota pro sau contra. Care poate bloca legi importante pentru societate sau le poate promova.

”Activitatea de zi cu zi a Parlamentului presupune, însă, elaborarea, dezbaterea şi votarea legilor. Fiecare propunere iniţiată de parlamentari, Guvern sau cetăţeni se discută prima oară în comisiile de specialitate și apoi se votează în plen. Dacă un proiect legislativ s-a votat prima oară la Camera Deputaţilor, el urmează aceeaşi procedură în Senat. Şi invers. Deputaţii au ultimul cuvânt când vine vorba despre legislaţia muncii, mediu, ajutoare sociale. Senatul decide regulile din educaţie sau administraţie locală. În şedinţe reunite, parlamentarii votează conducerea serviciilor secrete sau a diverselor instituţii din subrodine: Autoritatea de Supraveghere Financiară, televiziunea publică, Avocatul Poporului” (DIGI 24).

Cu gândul la ce NU voi vota!

Personal nu am vă spun cum să votați. Nu am această cădere și nici nu îmi doresc. Nu o să spun nici cu cine voi vota eu. Dar pot să spun cu inima deschisă la ce mă voi gândi duminică, în cabina de vot. Și sunt atâtea teme…

Mă gândesc în primul rând la Mineriada din 13 – 15 iunie 1990, când, printr-un gest de o ipocrizie maximă, Ion Iliescu a aruncat anatema asupra Văii Jiului. Acea ”pată” care dăinuie și astăzi, pe care minerii nu au meritat-o și pe care fostul președinte nu a dorit NICIODATĂ să și-o asume.

Și mă mai gândesc și la economia țării noastre pusă pe butuci în mod voit, la uzinele înstrăinate în anii ’90 grupurilor LOR de interese, pe UN LEU, iar mai apoi tăiate și vândute la fier vechi, evident în beneficiul LOR. Mă mai gândesc și la bătaia de joc la adresa părinților și bunicilor noștri, pe care i-au păcălit cu 2 lei la pensii, dar le-au luat cel puțin 4 înapoi.

Și mă voi gândi la cele 8 spitale regionale desenate pe hârtie în timp ce spitalele reale, cele funcționale, aproape se prăbușesc peste noi, la afacerile clientelare care au pus sănătatea pe butuci, la Sorina Pintea, la Nicolae Bănicioiu, la Mircea Beurean, cel care a ridicat șpaga la rang de artă, încât nu îi mai încăpea nici în buzunare…

Mă voi gândi și la cum au încercat să-și construiască, să-și modeleze  justiția după chipul și asemănarea lor, la Adrian Năstase sau Liviu Dragnea. La celebra Ordonanță 13, la Florin Iordache – ”Altă întrebare”, proaspăt uns pe viață șef al Consiliului Legislativ.

Și la fondurile europene care pot aduce dezvoltarea, dar pe care nu au vrut sau nu au putut să le atragă. Și le-am pierdut.

Mă voi gândi și la minerii de la Paroșeni care anul trecut, în noiembrie, protestau blocați în subteran, ignorați complet de Guvenrul Dăncilă, care i-a aruncat în uitare ca pe o șosetă uzată. Nu mai erau ”masă de manevră”, deci nu mai aveau ”valoare de utilizare” pentru EI.

Sau la banii alocați clientelar, la cetățenii pedepsiți pentru că au avut alte preferințe politice în alegerea primarilor. La cei 2 cm de autostrăzi construite, în timp ce oamenii mor pe șoselele tot mai aglomerate, mai neîncăpătoare.

Am multe la care să mă gândesc. Firesc, decizia mea e luată. Probabil și a dvs. Important este să mergem la vot. În număr cât mai mare. E viitorul nostru, e viitorul copiilor noștri, e șansa Românei.

Puterea noastră stă în vot! Deci, HAI LA VOT!