Alin Țambă este consilier județean din partea PSD. A fost ales, joi, înlocuitor al lui Laurențiu Nistor pe perioada în care acesta se află în izolare, infectat fiind cu noul coronavirus. Țambă ar urma să fie unul dintre cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Hunedoara, unde PSD are o majoritate lejeră încât să nu fie în niciun fel încurcat în numirea unui personaj agreat.

Alin Țambă este profesor. Din 2012 este în administrația locală. Mai întâi a fost consilier local (PSD) la Orăștie și ulterior viceprimar al localității. S-a remarcat în urma unui scandal înfiorător. Un copil lipsit de apărare (fără tată) a fost agresat sexual în clasă la o şcoală din Orăştie, de faţă cu cel puţin nouă colegi. Se întâmpla în 2016. Conform datelor vremii, un elev problemă s-a dezbrăcat în fața clasei și i-a cerut unui alt elev să îi facă sex oral Elevii povesteau că băiețelul a fost forțat să facă sex oral până a vomitat. Dirigintele clasei era chiar Alin Țambă. Director al școlii era o altă reprezentată a PSD Hunedoara, la acea dată și consilier județean. Grav este că la vreea respectivă s-a suspectat că se încearcă mușamalizarea cazului!

Iată cum relata presa vremii evenimentele șocante: ”Un caz foarte grav de agresiune sexuală între elevi s-a consumat la o şcoală din Orăştie unde este directoare Rodica Dimulescu, consilier judeţean PSD. Dirigintele clasei în care s-a petrecut evenimentul este consilier local PSD. Părinţii îi acuză pe dascălii pesedişti că au încercat să muşamalizeze cazul, dar Dimulescu a negat vehement şi susţine că nu s-a ajuns la un act sexual. Mărturiile copiilor arată că „pupila” primarului Ovidiu Bălan minte şi că victima a fost agresată prin sex oral până a început să vomite.

Rodica Dimulescu a ajuns consilier judeţean PSD pe final de mandat 2012-2016 şi ocupă locul patru (eligibil, evident) pe lista consilierilor judeţeni PSD la alegerile locale din 2016. Ascensiunea ei politică şi profesională este în strânsă legătură cu primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan – PSD. „Pupila” primarului Bălan a fost numită director la Şcoala Generală „Dr. Aurel Vlad” din Orăştie de conducerea pesedistă a Inspectoratului Şcolar. Despre Rodica Dimulescu şi Ovidiu Bălan s-a vorbit că ar urma să se căsătorească, iar naşi să le fie familia Ponta. Era pe vremea când Victor Viorel Ponta conducea partidul şi guverna de la Palatul Victoria.

Politica e în tot şi în toate

În cazul agresiunii sexuale de la şcoala condusă de pesedistă, disocierea de factorul politic nu este posibilă. Asta au înţeles-o cel mai bine părinţii elevilor de la Şcoala Generală „Dr. Aurel Vlad” din Orăştie care s-au adresat presei, după ce încercaseră în repetate rânduri să atragă atenţia că în şcoală se întâmplă frecvent obscenităţi. De la dirigintele clasei până la stăpânul municipiului Orăştie domneşte o dinastie PSD care a încercat să minimalizeze scandaloasele fapte de pe urma cărora doar victima agresiunii sexuale a avut de suferit până acum.

Scrisoarea părinţilor

Agresiunea sexuală s-a petrecut în data 4 februarie 2016, cu o zi înainte de vacanţa intersemestrială. Timp de o lună evenimentul a fost ţinut departe de ochii lumii. A apărut public pentru prima dată în 8 martie, după ce un grup de părinţi a sesizat presa regională (Vocea Transilvaniei), care nota că: „Despre incident ar fi aflat, spun părinţii, atât dirigintele clasei, cât şi conducerea şcolii care, însă, potrivit celor sesizate, ar fi ales să muşamalizeze cazul”. Contactată de noi, Rodica Dimulescu, directoarea şcolii, a negat vehement această afirmaţie. Acum avem motive întemeiate să n-o credem. Pesedista susţinea că a fost vorba doar de mimarea unui act sexual între doi elevi, pe când din declaraţiile martorilor reiese că a fost sex oral până ce victima a ajuns să vomite.

Pedagogia batistei pe ţambal

Imediat după ce s-au scurs informaţii despre scandalul sexual de la şcoală, directoarea Rodica Dimulescu a încercat să bagatelizeze dimensiunile agresiunii.  „A fost un incident. Comisia care a fost constituită a cercetat fapta şi nu a fost vorba de un act sexual. A fost o situaţie în care un elev problemă ar fi simulat în prezenţa unui alt coleg de-al lui un act sexual. Copilul şi-a dat pantalonii jos… asta e ceea ce a cercetat comisia şi a stabilit că s-a întâmplat. Comisia a mai constatat că elevul în cauză s-ar fi adresat unui coleg de-al lui de clasă, dar, repet, copilul nu a fost supus unui act sexual. Totul s-a întâmplat în clasă, într-una dintre pauze”, spunea directoarea Rodica Dimulescu. Pesedista a propus scăderea notei la purtare pentru elevul „problemă”. Atât. Asta e tot ce a putut face Dimulescu şi comisia profesorală. Dacă se va fi întrunit vreo comisie, fiindcă există elemente care conduc la ideea că acest caz nu a fost niciodată discutat cu seriozitate în cancelaria şcolii.

Mărturiile copiilor

Mărturiile elevilor arată că agresiunea sexuală nu a fost o simplă joacă de copii, cum pretinde demnitarul PSD de la conducerea şcolii din Orăştie. Potrivit relatărilor făcute de elevi, a fost vorba de sex oral până ce victima a ajuns la starea de vomă. S-a petrecut la ora 11, în pauza mare, la clasa dirigintelui Alin Ţamba, consilier local PSD Orăştie. De faţă erau nouă elevi, băieţi şi fete, care spun cam acelaşi lucru: „l-am văzut pe colegul meu (şi zice numele) cum îi făcea sex oral unui alt coleg de-al nostru (dat cu numele) împotriva voinţei lui şi prin ameninţare, în urma acestui act (numele victimei) vomitând”.  Una dintre fetele care au asistat la agresiunea sexuală i-a povestit dirigintelui fapta în aceeaşi zi, dar profesorul n-a făcut nimic până a doua zi.

Victimă „în formă continuată”

Din relatările copiilor reiese că dirigintele Alin Ţambă a făcut o investigaţie poliţienească pe cont propriu. „A doua zi, domnul diriginte prof. Ţambă Alin ne-a chemat pe toţi (agresor, victimă – cu numele, şi martori, pe rând, mai întâi fetele şi apoi băieţii) în cabinetul de psihologie al şcolii, unde am relatat cele văzute de noi”. În prezenţa martorilor băieţi agresorul şi-a recunoscut fapta. Dar umilinţele copilului agresat sexual nu aveau să se termine. Pedagogii şcolii din Orăştie i-au mai servit un moment stânjenitor şi, în clasă, de faţă cu toţi elevii şi cu dirigintele, victima a fost scoasă în faţă ca să spună tuturor că îl iartă pe agresor. Apoi (de parcă toate celelalte nu erau îndeajuns), diriguitorii şcolii au decis să mute victima într-o clasă vecină, într-un mediu străin, cu colegi noi, curioşi şi iscoditori să afle pentru care motive a ajuns noul venit în clasa lor. Alt chin.

„Comportamentul îmbunătăţit”

În timp ce victima continua să trăiască zile de coşmar, agresorul este bine-mersi printre vechii lui colegi.  „În prezent, elevul care a agresat este în continuare în clasă. Comportamentul copilului s-a îmbunătăţit, dar mari schimbări nu pot să spun că aşteptăm, fiind un copil cu cerinţe speciale. Acest elev este un elev care a mai avut abateri, s-a mai discutat cazul acestui copil în consiliile profesorale. A mai agresat verbal colegii destul de frecvent, dar niciodată nu s-a ajuns până aici. Asistentul medical împreună cu medicul desfăşoară în prezent activităţi cu privire la comportamentul civilizat, moral, atât în şcoală, cât şi în societate. Derulăm un program de educaţie, în special la această clasă”, a declarat Rodica Dimulescu.

Legea tăcerii se târâie „in rem”

Cazul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăştie, iar procurorii au dispus urmărirea penală faţă de faptă, pentru infracţiunea de corupere sexuală. Din februarie şi până acum cercetarea se târâie „in rem”, chiar dacă agresorul, victima şi elevii care au fost de faţă spun răspicat ce s-a întâmplat. Părinţii sunt, pe bună dreptate, îngrijoraţi. Este vorba de copii de 12-13 ani, cărora încep să le tropăie hormonii, dar care au ghinionul să se formeze într-un mediu obscen şi agresiv. Pentru victima agresiunii sexuale viaţa nu va mai fi la fel, după 4 februarie 2016. Ce poate înţelege puştiul acum, când el a fost îndepărtat de lângă prieteni şi colegi, iar agresorul său a rămas „vedeta” clasei? O vedetă, ce-i drept, „cu comportamentul îmbunătăţit” – după cum ne asigură directoarea şcolii” (Marcel Bot – Ziarul Hunedoreanului”).

Grav este că, după numai un an, elevul problemă a comis-o din nou. Atât de ”bune” au fost măsurile luate de Dimulescu și Țambă.

Acum, Alin Țambă, descris drept un apropiat al cercurilor lui Laurențiu Nistor – președintele Consiliului Judeșean și al PSD Hunedoara – este desemnat prin votul consilierilor județeni ai PSD să administreze județul Hunedoara. După ce practic a dovedit că nu poate ține o clasă în mână!